Zahraniční vyšetřovatelé se stále nedostali k troskám boeingu

Do Nizozemska dorazily první pozůstatky obětí katastrofy boeingu

Do Nizozemska dorazily první pozůstatky obětí katastrofy boeingu Zdroj: CTK

Expertům soudní medicíny a policistům z Nizozemska a Austrálie se ani dnes nepodařilo dostat na místo pádu malajsijského boeingu na východní Ukrajině. V okolí totiž svádějí boje proruští povstalci a vládní jednotky. "Otočili se a vydali se zpět do Doněcka," řekla agentuře AFP mluvčí nizozemského ministerstva spravedlnosti Sentina van der Meerová.

Podle Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě byli experti donuceni k návratu z bezpečnostních důvodů poté, co u města Šachtarsk zaslechli výbuchy a palbu. Podle jednoho z povstaleckých předáků Vladimira Anťufejeva výpravu chránili ozbrojenci z řad separatistů.

Ukrajinská armáda oznámila, že se jí podařilo proniknout do několika měst, které až dosud ovládali rebelové. Jde mimo jiné o Šachtarsk a Torez, odkud byl minulý týden vypraven vlak s oběťmi letecké katastrofy. Bojuje se také o Snižne. Armáda podle prezidentské kanceláře již dobyla strategickou výšinu Savur-Mohyla, která podle AFP leží asi 25 kilometrů od místa, kde se let MH17 zřítil 17. července.

Kyjev tvrdí, že se rebely snaží vypudit z tohoto místa, aby jim zabránil v ničení důkazů. Ukrajinská bezpečností rada uvedla, že údaje z černých skříněk potvrzují, že letoun byl zničen v důsledku „masivní explozivní ztráty tlaku“ poté, co trup proděravěly střepiny protiletadlové rakety. Armáda se prý k místu neštěstí těsně přiblížila, avšak nevede tu bojové operace.

Západ má podezření, že boeing nejspíše omylem sestřelili s použitím ruského protiletadlového raketovému systému Buk separatisté, kteří si civilní letoun asi spletli s vojenským letadlem. Všech 298 lidí na palubě zahynulo. Moskva odpovídá, ať Západ doloží svá nařčení konkrétními důkazy, a žádá nestranné vyšetřování pod záštitou OSN.