Političtí vězni varují před agenty StB na volebních listinách

Výzva Konfederace politických vězňů

Výzva Konfederace politických vězňů Zdroj: repro. E15.cz

Tento stát nesmí řídit lidé spojení s StB - tímto heslem dává Konfederace politických vězňů, podepsaná svou předsedkyní Naděždou Kavalírovou, najevo svůj předvolební postoj a nepřímo varuje před lídrem politického hnutí ANO, Andrejem Babišem.

„Ano inzeráty jsme si zadali, ale je to obecné, jméno pana Babiše nikde nefiguruje,“ říká Blanka Matějíčková z KPV s tím, že voliči si mají udělat názor sami. Podle jejích slov bude kampaň, která má voliče nasměrovat k výběru demokratických stran pokračovat ještě jednou výzvou a novou inzercí v tisku. Spojitost hesla - „Tento stát nesmí řídit lidé spojení s StB“ – s Andrejem Babišem však naznačuje další text na vizuálu, který připomíná jeho spis o spolupráci s StB.

Babiš totiž čelí podezření ze spolupráce s Stb, u níž měl být evidován pod krycím jménem Bureš. Majitel Agrofertu podpis spolupráce striktně popírá, a na Slovensku se soudí o pravost dochovaných archiválií a o výmaz z registru spolupracovníků StB.

Soud je odročen na leden

Týdeník Euro minulý týden získal části listin, které Babišův možný vztah ke komunistické tajné policii posilují. Právě krycí jméno Bureš se nově objevuje ve svazku bývalého pracovníka podniku Plastimpex Alexeje Nováka, na něhož údajně podal Babiš minimálně dvakrát hlášení, stejně jako na jeho firmu Plastimpex.

Na poslední líčení u Okresního soudu v Bratislavě se Andrej Babiš nedostavil, zastupoval ho jeho právník. K soudu nedorazili ani svědci, které šéf hnutí ANO navrhoval. Soud proto líčení odročil na leden.

Lídr ANO Babiš se stal terčem antikampaně již dříve. Například na billboardech společně s podnikatelem Zdeňkem Bakalou. Rozesmátí podnikatelé si zapalují doutníky a koláž doplňuje text: „Poctivou prací k miliardám“.