Nálada vůči bitcoinu je teď negativní, období se ale střídají, říká spoluzakladatel Kryptofondu

Andrej Štaňko

Andrej Štaňko Zdroj: ČTK

V Česku vznikl první investiční fond zaměřený na digitální měny. Cílem manažerů Kryptofondu, který bude z poloviny tvořen bitcoinem a ve zbytku méně známými měnami, je během letoška nabrat od investorů 200 až 500 milionů korun. „Směnit během měsíce 30 milionů eur na kryptoměnových trzích bude výzva, abychom nepohnuli s trhem,“ přiznává spoluzakladatel prvního investičního fondu zaměřeného na virtuální měny Andrej Štaňko.

Fond získal oprávnění už loni v květnu, proč jste spuštění fondu tak dlouho odkládali?

Měli jsme tehdy aktivit a širší záběr. Založili jsme fond ve chvíli, kdy virtuální měny hodně rostly. S fondovými strukturami jsme měli zkušenosti, tak jsme jej založili. Zároveň jsme sháněli lidi, kteří by projekt zaštítili, abychom fond mohli pojmout nějak pořádně.

To už byl říjen, listopad, mezitím jsme sami vložili určité prostředky, abychom mohli investorům ukázat nějakou křivku. Ale máte pravdu, že nám to trvalo trochu déle, než mohlo.


Vše o kryptoměnách čtěte zde >>>


Nemáte pocit, že fondu tím trochu ujel vlak, přece jen je otázka, zda se loňský boom kryptoměn vůbec někdy může zopakovat?

Kdybychom tam měli tehdy i cizí peníze, byli bychom samozřejmě bohatší. Ono se pořád opakují období, kdy se zdá, že masivní propad kryptoměn je koncem světa, a naopak jej pak vystřídá období obrovského růstu. Teď je zrovna vůči kryptoměnám nálada negativní.

S jakou částkou a z jakých zdrojů jste fond startovali?

Nalili jsme tam vlastní úspory, zhruba kolem 100 tisíc eur, aby tam něco bylo.

A od té doby jste něco nabrali?

Čekali jsme až na oficiální spuštění fondu, tedy do dneška, až oslovíme média. Máme širší investiční struktury, kolem třech stovek investorů třeba v naší skupině investuje do dluhopisů, ale prozatím jsme jim nákup kryptoměn nenabízeli. Nyní nás kontaktují jednotky investorů, že by se chtěli potkat a promluvit si.

Takže nyní je tam stále 100 tisíc eur?

Ano, tyhle peníze máme ve fondu. Krom toho máme mimo něj násobně vyšší částky vázané v těžebních halách na kryptoměny.


Informace o kurzu bitcoinu najdete zde >>>


Máte nějaký cíl pro objem peněz ve fondu?

Target přímo nemáme, regulatorní limit je maximum 500 milionů eur. Když se podíváme na hedgeové fondy v Americe, tak mají majetek kolem 100 milionů eur.

To ale určitě není plán pro tento rok. Kdyby to bylo třeba 200 až 500 milionů korun, tak by to byl dobrý výsledek. Ale optimální velikost je kolem té stovky milionů eur.

Optimální z hlediska efektivní investovatelnosti peněz?

Je to otázka likvidity trhu. Kdyby nám třeba třetina investorů řekla, že chtějí během měsíce vybrat peníze, tak třeba směnit během měsíce 30 milionů eur na trzích bude dost výzva, abychom nepohnuli s trhem. Když to uděláte s bitcoinem na jedné burze, tak pohnete s cenou třeba o 0,02 procenta, ale u měn jako třeba altcoiny nebo obecně méně likvidních, tak to může způsobit bleskový propad.

Není tedy likvidita pastí na investory?

Polovinu portfolia budeme mít v bitcoinu, kde je ta situace relativně dobrá. Máme i registrace u více burz, což likviditu zvyšuje.

Zmiňoval jste, že jste první fond ve střední Evropě, znamená to, že budete shánět investory i mimo Česko?

Spolupracujeme s partnery, kteří nám mohou dát tip na investora a můžeme přijímat peníze i od zahraničního investora. Žádný marketing pro zahraničí ale prozatím nemáme. Zatím tedy jsme v Čechách s tím, že se nebráníme přespolním investorům, samozřejmě s posouzením, zda odpovídá pravidlům pro praní špinavých peněz.

Kolik si za správu peněz vezmete?

Manažerský poplatek máme stanoven na 3,9 procenta, poplatek ze zisku je fixně 25 procent.

Už vám někdo externí reálně složil peníze, nebo máte něco přislíbené?

Zatím ne. Prozatím se potkáváme s lidmi a jednáme, v zásadě se otvíráme dneškem.