Polská centrální banka zaplatila youtuberům statisíce, aby očernili bitcoin

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Kryptoměny vzbuzují řadu kontroverzí. Odpůrci mají zejména mezi institucemi, polská centrální banka nicméně ve svém úsilí podrobit bitcoin a další virtuální měny kritice vyniká. Úřad dokonce zaplatil youtuberům, aby diváky postrašili katastrofickým scénářem vývoje trhu s kryptoměnami. Cílem mělo být zejména odradit občany od neuvážených rizikových investic.

Mnohé finanční instituce se k virtuálním měnám staví rezervovaně. Polská centrální banka ale v množině podobných úřadů vyniká vyjádřením svého postoje. Prostřednictvím reklamní sítě Gamellon sdružující přední polské youtubery si zaplatila vznik videí, jež odrazují od investic do kryptoměn. Informoval o tom server CNBC.com.

Mezi známé polské internetové osobnosti patří youtuber Marcin Dubiel, jehož účet má více než milion odběratelů. Měl za úkol natočit video o kolapsu kryptoměnového trhu.

Kurz bitcoinu sledujte zde >>>

Klip o člověku, který investoval peníze do kryptoměny, která se zhroutila, nazval v překladu „Přišel jsem o všechny peníze?!“.

Video si následně našlo cestu k půl milionu diváků. Tato produkce navazuje na kampaň polského regulátora z prosince loňského roku, kterou nazval „Pozor na kryptoměny.“ Mluvčí instituce ovšem tvrdí, že banka není proti kryptoměnám jako takovým, pokud budou pro finanční trh bezpečné.

Vše o kryptoměnách čtěte zde >>>

Polská centrální banka se tak zařadila mezi další instituce s nedůvěrou ke kryptoměnám. Například izraelská centrální banka v minulosti oznámila, že bitcoin nebude považovat měnu, nýbrž pouze za investiční aktivum. Šéf Bank of Canada označil bitcoinové obchody za „gambling“.

Kurzy dalších kryptoměn sledujte tady >>>

Zdrženlivě se k virtuálním měnám staví i někteří státníci, jako například britská premiérka Theresa Mayová. Bitcoin navzdory tomu přežil dlouhý propad a v posledních týdnech jeho cena povyrostla. Ve čtvrtek odpoledne nicméně opět spadla pod hranici deseti tisíc dolarů.

Vše o investicích do kryptoměn se dočtete v novém vydání magazínu E15 Premium. Objednávejte zde >>>

Video placeholde
Jak být bohatý - investiční magazín E15 Premium • E15