Zónu volného obchodu chceme i bez USA, řekli Mexičané. Američtí podnikatelé si přejí její zachování

Ildefonso Guajardo, mexický ministr hospodářství

Ildefonso Guajardo, mexický ministr hospodářství Zdroj: Profimedia

Mexico city, Mexiko
Mexiko City. Podle oficiálních údajů zde žije 20 miliónů lidí.
3
Fotogalerie

Kanada a Mexiko by mohly mezi sebou udržet zónu volného obchodu, i pokud by z ní Spojené státy vystoupily. Oznámil to mexický ministr hospodářství.

Druhé kolo vyjednávání o budoucnosti severoamerické zóny volného obchodu NAFTA začalo minulý týden v Mexico City v napjaté atmosféře. Souvisela s hurikánem Harvey i se silnými výroky politiků. Americký prezident Donald Trump ještě před startem jednání obnovil hrozbu, že Spojené státy dohodu vypoví kvůli nevýhodným podmínkám. Mexický ministr hospodářství Ildefonso Guajardo kontroval v tom smyslu, že smlouva nestojí a nepadá jen se Spojenými státy. „NAFTA bude i nadále regulovat vztahy mezi Mexikem a Kanadou,“ řekl Guajardo.

Američtí zemědělci, zástupci maloobchodu a restaurací se v dopise prezidentovi Trumpovi vyslovili proti zachování smlouvy. Argumentovali rostoucími dovozy sezónní zeleniny a ovoce z Mexika za dumpingové ceny. Varovali před tím, že to bude mít „nebezpečné důsledky pro americký byznys i spotřebitele.“

Načasování jednacího kola vyšlo zároveň na moment, kdy se jih Spojených států vyrovnává s následky katastrofálního hurikánu Harvey. Mexiko nabídlo pomoc státu Texas, v němž má více než třetina z 28 milionů obyvatel mexický původ. Donald Trump ale právě ve stejný moment znovu zdůraznil, že Mexiko by se mělo finančně podílet na zdi, která od něj jih USA oddělí.

Jednání ovšem naznačila pokrok v jednom z klíčových bodů, v otevření mexického petrochemického trhu. Ten byl po začátku působení smlouvy NAFTA v roce 1994 uzavřen pro konkurenci a ovládl ho monopolní státní gigant Pemex. V současnosti ale Mexiko pracuje na jeho oteřvení soukromé konkurenci, po čemž volají američtí dodavatelé ropných zařízení a plynu. „Hledáme mechanismy, které nám umožní propojit se pozitivně v oblasti energetického sektoru,“ potvrdil po uzavřené schůzce šéf mexických vyjednavačů Kenneth Smith.

Konečný výsledek jednání o dohodě NAFTA by měl být znám dříve, než se původně plánovalo. Kanadský premiér Justin Trudeau se při telefonátu s Donaldem Trumpem minulý týden shodli, že by to mělo být již „do konce letošního roku“.