Akcie by se letos mohly propadnout až o pětinu, varuje RBS investory

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CC BY 2.0: Elliott Brown

Investoři stojí na prahu "katastrofického roku", ve kterém by se akciové trhy mohly propadnout až o 20 procent a ceny ropy by mohly sestoupit na 16 dolarů za barel. Tvrdí to alespoň ekonomové britského finančního ústavu Royal Bank of Scotland (RBS). "Prodejte všechno kromě vysoce kvalitních dluhopisů," radí tito ekonomové klientům banky.

Ekonomové RBS také například upozorňují, že současná situace připomíná rok 2008, kdy kolaps americké investiční banky Lehman Brothers vedl ke vzniku světové finanční krize. Tentokrát by krizovým faktorem mohla být Čína, cituje ekonomy RBS list The Guardian.

Světové akciové trhy se dostaly v úvodu letošního roku pod značný tlak, částečně kvůli obavám z prudkého zpomalení růstu čínské ekonomiky. Hlavní indexy amerických akcií zažily nejhorší první týden roku ve své historii. Západoevropské akcie minulý týden vykázaly nejvýraznější týdenní ztrátu od srpna 2011, kdy vrcholila dluhová krize v eurozóně.

Ceny ropy se kvůli obavám z pokračujícího převisu nabídky nad poptávkou propadly na dvanáctiletá minima v blízkosti 30 dolarů za barel. Napětí mezi Saúdskou Arábii a Íránem podkopává naděje na dohodu o omezení těžby v rámci Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC). Předpokládá se, že vývoz ropy z Íránu letos výrazně stoupne v důsledku dohody o omezení íránského jaderného programu výměnou za odvolání mezinárodních sankcí.

O deset až dvacet procent

Ředitel oddělení úvěrových obchodů v RBS Andrew Roberts předpověděl, že akciové trhy v Evropě a Spojených státech by mohly klesnout o deset až 20 procent. Dlouho totiž těžily z nízkých úrokových sazeb a dalších stimulačních opatření ze strany centrálních bank. Loni však americká centrální banka (Fed) zahájila zvyšování úroků a předpokládá se, že se k ní brzy připojí rovněž britská centrální banka.

Americký investor maďarského původu George Soros už minulý týden varoval, že světové finanční trhy stojí kvůli ekonomickým problémům v Číně na začátku nové krize. Vyzval proto investory k velké obezřetnosti. Čína má podle Sorose potíže s hledáním nového modelu hospodářského růstu a devalvace čínské měny přenáší tamní problémy do zbytku světa.