Akcie dál táhnou. Malí investoři nakupují na burzách cenné papíry za desítky miliard dolarů

Investice na Wall Street nadále přitahují drobné investory

Investice na Wall Street nadále přitahují drobné investory Zdroj: Reuters

Zájem amerických domácností o investice a spekulace na akciových trzích nepolevuje. V červnu poslaly na burzy rekordní objem peněz. Neodrazují je ani hodnoty burzovních indexů, které jsou poblíž historických maxim.

Od takzvaných retailových investorů „přiteklo“ v USA minulý měsíc do akcií a akciových fondů téměř 28 miliard dolarů, v přepočtu přibližně 600 miliard korun. Jedná se o čisté nákupy, tedy částku již očištěnou o prodeje cenných papírů. Podle analytické společnosti Vanda Research šlo o nejvyšší částku přinejmenším od roku 2014, od kterého tyto údaje sleduje.

Vše nasvědčuje tomu, že rekordní bude výše investic drobných investorů i za celý rok 2021. Investiční stratégové banky Goldman Sachs minulý měsíc odhadli, že americké domácnosti letos nakoupí akcie firem a fondů, s kterými se obchoduje na amerických burzách, za 400 miliardy dolarů (8,5 bilionu korun). Nejspíš tak padne loňský rekord, který činil 367 miliard dolarů.

Zájem drobných hráčů dokládá i údaj od finančního domu JMP Securities. Podle firmy si neprofesionální američtí investoři otevřeli u makléřských firem, jako jsou Robinhood, Fidelity či Charles Schwab, v první polovině tohoto roku přes 10 milionů obchodních účtů. To je zhruba stejně jako za celý rok 2020. 

Na burzy láká drobné investory vidina zhodnocení volných peněz. Důležitou roli v tom hraje fakt, že spořící účty a fondy peněžního trhu, které bývaly v minulosti velmi oblíbené, nabízejí nulové či velmi nízké výnosy. Kvůli dosažení vyššího zhodnocení tak musí malí i profesionální investoři podstoupit vyšší riziko. Vedle akcií se předmětem rozsáhlých spekulací staly i kryptoměny.

Na účtech u makléřských domů sice mívají retailoví klienti leckdy jen pár stovek nebo tisíců dolarů, dohromady však dokážou hýbat cenami akcií jednotlivých firem. To byl v posledních týdnech a měsících případ takzvaných meme stocks, tedy například akcií firem GameStop, AMC Entertainment, Blackberry nebo Bed Bath & Beyond. Jejich kurzy vylétly v krátké době až o tisíce procent.

Díky tomu roste i podíl retailových hráčů na celkových objemech obchodů s akciemi na amerických burzách. V dosavadním průběhu roku se vyšplhal již na 24 procent z loňských 20 procent. Předchozí roky přitom aktivita drobných investorů stagnovala okolo či pod 15 procenty.

Situace se začala měnit v druhé polovině roku 2019, kdy se k platformě Robinhood začaly přidávat i další makléřské domy s nabídkou burzovního obchodování  bez poplatků. Trend pak zrychlil příchod pandemie koronaviru na jaře minulého roku. Obchodní účty si začaly otevírat miliony Američanů. V akciích, které byly najednou levnější až o desítky procent, viděli lidé jedinečnou příležitost ke zhodnocení volných peněz. 

Důvodem však byla i snaha zahnat nudu. Kvůli opatřením proti šíření nemoci lidé trávili více času doma a jednou z možností, jak se zabavit, bylo obchodování na burze. K popularitě burzovních spekulací přispělo i to, že kvůli přerušení či omezení profesionálních sportovních soutěží, nebylo najednou na co sázet.

Řada expertů očekávala, že s ústupem pandemie a návratem běžného i ekonomického života do normálu burzovní aktivita drobných investorů a spekulantů postupně opadne, jak se však ukazuje, nic takového se zatím neděje.

Od obchodování menší burziány neodrazují ani varování stratégů a profesionálních investorů, že akcie jsou předražené a hrozí dříve či později výraznější korekce cen směrem dolů. Zatím se však S&P 500 a další hlavní americké burzovní indexy i díky poptávce individuálních investorů nadále drží poblíž rekordních úrovní.