Roli kryptoměn převzaly meme akcie. Vynášejí násobky zbytku trhu

Proslulé antagonistické sochy Zuřícího býka a Nebojácné dívky před budovou americké burzy na Wall Street

Proslulé antagonistické sochy Zuřícího býka a Nebojácné dívky před budovou americké burzy na Wall Street Zdroj: profimedia

Investoři v posledních týdnech přepínají z kryptoměn do takzvaných meme akcií, tedy titulů hojně diskutovaných na sociálních sítích. Jen od poloviny května například jen několik měsíců existují veřejně obchodovaný fond ETF společnosti VanEck mapující více než sedmdesát akcií nejvíce zmiňovaných sítěmi vydělal investorům kolem dvaceti procent. Právě polovina května přitom byla velkým milníkem ve vývoji kryptoměnového trhu. Hodnota všech virtuálních mincí totiž dosáhla absolutního vrcholu. 

Jak upozorňují odborníci, růst meme akcií bývá jednorázový a akcie se jako investorské téma mohou navíc po skončení pandemie zcela vytratit.

„Investiční strategie sázející na meme akcie je spíše dobrodružná. Je otázkou, nakolik se bude dlouhodobě dařit například algoritmu fondu VanEck zachycovat počáteční módní trendy. Rizikem je, že se to nepodaří a fond bude investovat do bublin,“ soudí Aleš Prandstetter, šéf obchodníka s cennými papíry eFrank.cz.

Jen od počátku března, od kdy fond existuje, nasbíral čtvrt miliardy dolarů. „Svědčí to o tom, že poptávka ze strany investorů je poměrně vysoká,“ říká ekonom společnosti Finlord Boris Tomčiak.

Investoři přepnuli z kryptoměn do meme akcií prakticky ze dne na den. Vrchol kryptoměnového trhu totiž nastal podle statistik portálu Coinmarketcap dvanáctého května. Poté začala celková hodnota klesat, fond VanEck zahrnující 75 akcií s „meme rozměrem“ od stejného okamžiku prakticky setrvale roste až na aktuální vrchol.

Ikonická akciová meme GameStop je například oproti polovině května o 55 procent dražší. Podstatně výše jsou od kryptoměnového ochlazení i další akciová jména skloňovaná skupinou WallStreetBets na síti Reddit. 

Od obratu na trhu kryptoměn tak zažila raketový růst až o tisíce procent akcie řetězce kin AMC Entertainment, padesátiprocentní růst slaví od poloviny května akcie BlackBerry. Maloobchodní řetězec Bed Bath & Beyond je na burze o takřka 40 procent dražší než v závěru května.

Akcie byznysu s náhražkami masa Beyond Meat jsou o zhruba šedesát procent dražší a až třicetiprocentní, ovšem časově omezený růstový skok předvedla i akcie řetězce amerických restaurací Wendy's. Celý trh přitom pohledem S&P 500 podražil jen o zhruba pět procent. 

„V dlouhém období bych z fondů orientovaných na meme akcie nečekal zázračnou výkonnost. Do portfolií jsou zařazené společnosti, o kterých se mluví už delší dobu a většinou cena už stoupla,“ dodává Tomčiak s tím, že fondy tak mohou být o krok za trhem. Právě strategii hledání budoucích memes si přitom osvojují velcí hráči.

„Hedgeové fondy se snaží pomocí sofistikovaných algoritmů skenovat různá diskuzní fóra, na kterých jsou aktivní retailoví investoři, a zrychleně tak odhalit akcie, u kterých může dojít ke koordinovaným nákupním akcím ze strany drobných spekulantů,“ říká ekonom Cyrrusu Tomáš Pfeiler. 

VanEck Vectors Social Sentiment zahrnuje i velká akciová jména, jako jsou Amazon, Apple či některé banky, podmínkou je četnost komentářů na sítích. Zpočátku byla výkonnost nepřesvědčivá, od vzniku do dvanáctého května na akciích fondu investoři dokonce prodělali.

„Akcie, která vzbudí pozornost, může růst bez ohledu na valuaci podle finančních ukazatelů. Stačí, když se o ní píše na sociálních sítích. Malí investoři ostatně často berou trhy jako doplněk, či rovnou náhradu sázení nebo loterie,“ připomíná analytik společnosti XTB Jiří Tyleček. Smýšlení retailu se ovšem podle něho podstatně promění.

„Se stabilizací trhů a návratem nových investorů do zaměstnání se fenomén vlivu sociálních sítí na trhy postupně upozadí,“ zdůrazňuje Tyleček s tím, že fond meme akcií by v takovém případě přestal být investiční alternativou. 

Jak funguje bitcoin?