Burzovní nákupy amerických domácností míří na rekord, tlačí vzhůru už tak vysoké ceny akcií

Wall Street přitahuje pozornost domácností. Patrně padne loňský rekord – v roce 2020 činily investice amerických drobných burzovních hráčů 367 miliard dolarů.

Wall Street přitahuje pozornost domácností. Patrně padne loňský rekord – v roce 2020 činily investice amerických drobných burzovních hráčů 367 miliard dolarů. Zdroj: Profimedia

Zájem o akciové trhy podporuje i pokračující rozmach brokerských platforem, které v USA nabízejí obchodování bez poplatků. Lídrem v této oblasti je Robinhood.
Mrakodrap Goldman Sachs Tower se svými 238 metry je nejvyšší budovou v New Jersey.
Mezi nejznámější meme stocks patří cenné papíry kamenných prodejen s videohrami GameStop.
4
Fotogalerie

Přestože se akciové trhy nacházejí na historicky nejvyšších úrovních, zájem individuálních amerických investorů o nákupy akcií a akciových fondů nepolevuje. Jejich investice by letos měly dosáhnout rekordních objemů, což může dál tlačit burzovní indexy vzhůru.

Americké domácnosti podle investičních stratégů banky Goldman Sachs letos nakoupí akcie firem, s nimiž se obchoduje na amerických burzách, za 400 miliard dolarů, zhruba 8,5 bilionu korun. Jedná se o čisté nákupy, tedy částku očištěnou o očekávané prodeje cenných papírů.

Patrně tak padne loňský rekord – v roce 2020 činily investice amerických drobných burzovních hráčů 367 miliard dolarů. Ještě v březnu analytici očekávali, že letošní nákupy dosáhnou 350 miliard. V letech 2018 a 2019 se naopak americké domácnost akcií a akciových fondů v čistém vyjádření zbavovaly.

Již v prvním letošním čtvrtletí sehrávali drobní investoři na burzách důležitou roli, když jejich čisté nákupy dosáhly 172 miliard dolarů, jak uvedli experti Goldman Sachs. Odhadli rovněž, že podíl akciových investic na finančních aktivech amerických domácností letos dosáhl 44 procent. Blíží se tak rekordním úrovním z roku 2000, kdy vrcholila burzovní horečka vyvolaná zájmem o akcie internetových firem. Tehdy činil podíl akcií na aktivech 46 procent. 

„Vysoké zůstatky hotovosti na účtech a pokračující účast retailových investorů na akciových trzích by měly podporovat poptávku po akciích,“ uvedli analytici Goldman Sachs v čele s hlavním stratégem Davidem J. Kostinem. „Pro drobné investory budou akcie ve zbytku roku atraktivnější kvůli nízkým výnosům, které nabízejí dluhopisy a fondy peněžního trhu,“ dodali. Výnosy dluhopisů jsou až na ty nejrizikovější tak nízké, že nepokrývají inflaci.

Zájem retailových investorů o obchodování na burze výrazně vzrostl loni na jaře poté, co se ceny akcií během února a března prudce propadly kvůli obavám z ekonomických dopadů pandemie. V akciích, které byly najednou levnější až o desítky procent, viděli malí investoři zajímavou příležitost ke zhodnocení volných peněz. Nejpopulárnější se staly zejména akcie technologických firem, a to nejen gigantů typu Applu, Amazonu či Googlu.

Zájem o akciové trhy podpořil i pokračující rozmach brokerských platforem, které v USA nabízejí obchodování bez poplatků. Lídrem v této oblasti je firma Robinhood. 

Vedle toho poptávku podporovala například i možnost nakupovat pouhé zlomky akcií. To znamená, že investoři nemusejí u Robinhoodu či jiných brokerů koupit například celou akcii Amazonu, která teď vychází na několik tisíc dolarů, ale kupříkladu jen její desetinu. To je atraktivní zejména pro nejmenší burziány, kteří mají k dispozici jen drobnější částky.

Individuální burzovní hráči však nejsou jen dlouhodobější investoři. Velmi často se pouštějí do krátkodobých spekulací a leckdy dokážou výrazně zahýbat cenami akciových titulů. To je zejména příklad takzvaných meme stocks, tedy akcií, o kterých drobní investoři hodně diskutují na sociálních sítích či diskuzních fórech, jako jsou Reddit a Twitter. Následně takové akcie hromadně nakupují a ženou tak jejich cenu alespoň krátkodobě nahoru.

Mezi nejznámější meme stocks patří cenné papíry kamenných prodejen s videohrami GameStop, největšího amerického řetězce kin AMC či kanadské technologické firmy BlackBerry.