Akciové trhy mají za sebou úspěšné čtvrtletí

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

První letošní čtvrtletí se pro řadu akciových trhů zapsalo do historie jako nejlepší za více než deset let. Ale po dvouciferném růstu během tří měsíců se investoři začínají ptát, jak dlouho to může vydržet.

Americký index S&P 500 posílil od ledna do konce března o 12 procent a zažil tak nejlepší první kvartál od roku 1998. S&P 500 první čtvrtletí uzavřel na hodnotě 1416,51 bodů, úroveň naposledy viděná v květnu 2008. Německý index DAX posílil v prvním čtvrtletí dokonce o více než 14 procent. Pražský index PX přidal „pouhých“ 5,5 procenta a opět tak ukázal, že má problém držet se světovými indexy krok.

Vývoj indexu S&P 500Graf 2. 4. 2012.Graf 2. 4. 2012. | nosek.mn@gmail.com

Růst akcií táhlo především probuzení akcií bank na obou stranách Atlantiku, cenné papíry Bank of America za první tři měsíce roku posílily o více než 70 procent, a technologické akcie vedené společností Apple, posilování jejích akcií tvoří celých 14 procent růstu indexu S&P 500. Naopak vítězové roku 2011 – utility, maloobchodníci a telekomunikační společnosti – ustoupili a přenechali zář reflektorů rizikovějším akciím.

Otázkou zůstává co se dá očekávat ve zbytku letošního roku. Celý svět se upíná ke Spojeným státům a oživení jejich ekonomiky. Zásadní bude, zda budou nadále přibývat pracovní místa současným tempem a zastíní tak dopady nadále klesajících cen amerických nemovitostí a probíhajícího deleveragingu (snižování objemu úvěrů v ekonomice). Výčet hrozeb, které by mohly poškodit americké hospodářství, není nikterak skromný, od vysokých cen paliv, po slabý růst či dokonce recesi v eurozóně až po slábnoucí růst Číny.

Ben Bernanke, FedBen Bernanke, Fed | profimedia.cz

Ben Bernanke

I šéf americké centrální banky (Fed) Ben Bernanke minulý týden připustil, že aktuální tempo zotavení amerického trhu práce není udržitelné bez vyššího tempa růstu celé ekonomiky. Jeho výrok vedl řadu analytiků k úvahám o třetím kole kvantitativního uvolňování, tedy dalšího přilévání peněz do ekonomiky. Slova šéfa Fedu také všem připomněla skutečnost, že růst finančních trhů je vyhnaný steroidy, které analytici společnosti Pimco nazývají „monetární morfin“. Ekonomové konstatují, že nedávný růst akciových trhů je odtržený od reálné ekonomiky a není jisté, zda se někdy projeví v reálné ekonomice nebo jen splaskne další bublina.