Asijská finanční centra rozpínají křídla

Tradiční finanční centra západních ekonomik se musí mít na pozoru. Východní Asie totiž přeskupuje síly a chystá se do útoku. Hongkongská burza, která je se svým clearingovým centrem podle tržní kapitalizace nejhodnotnější firmou oboru na světě, nyní plánuje společný podnik (takzvaný joint venture) se svými čínskými protějšky v Šanghaji a Šen-čenu.

Zpráva o probíhajících jednáních přišla pouhý den poté, co čínský vicepremiér a horký kandidát na příštího premiéra Li Ke-čchiang oznámil záměr posílit roli Hongkongu jako světového finančního centra a zintezivnit finanční toky mezi ostrovním státem a pevninskou Čínou.

Společný podnik by měl mít sídlo v Hongkongu, bývalé britské kolonii, společnosti nicméně neuvedly žádné detaily o rozdělení podílů. Firmy nyní diskutují o vývoji společných indexů a investičních derivátů. „Trh finančních derivátů je v Číně zatím v plenkách a Čína rozhodně může využít hongkongských zkušeností a hongkongský trh zase potřebuje najít nové zdroje růstu,“ komentovala plány burz pro Bloomberg Victoria Mio z hongkongské pobočky společnosti Robeco.

Ačkoli společnost Hongkong Exchanges & Clearing uvedla, že jednání jsou zatím v počátcích, její akcie včera posilovaly až o sedm procent a uzavřely se ziskem 3,6 procenta.

Šéf hongkongské burzy Charles Li již déle usiluje o těsnější pouto s pevninskou Čínou v naději, že přiláká tamní investory a bude se mu lépe soutěžit s evropskými a americkými finančními centry.
Dění na západoevropských trzích asijské expanzi nahrává. Ceny akcií včera výrazně prohloubily pokles a jejich hlavní index ztrácel až pět procent. Největší propad postihl banky, některé přišly i o více než deset procent.

Charles Li se narodil právě v pevninské Číně a do čela hongkongské burzy usedl v roce 2009. Od té doby se Hongkong stal dějištěm prvního veřejného úpisu akcií v jüanech mimo pevninskou Čínu a sjednotil obchodní hodiny s těmi z čínských burzovních parketů. Oba kroky připravují půdu pro větší obchodování finančních produktů denominovaných v čínské měně na hongkongském trhu a chtějí využít plánů pekingské vlády na další finanční liberalizaci a propagaci jüanu jako globální měny.

Svět loni na podzim zachvátila vlna oznámených fúzí burzovních operátorů. Plán singapurské burzy převzít tu sydneyskou zarazila australská vláda. Plánované spojení londýnského parketu s torontským nakonec v atmosféře kanadského patriotismu neschválili akcionáři torontské burzy. Jediné spojení, které se zatím posouvá ke kýženému konci, je fúze americké NYSE Euronext, která provozuje burzy v New Yorku, Amsterdamu či Paříži, s německou Deutsche Börse.