Bolestivý výpadek. Pololetní byznys ČEZu bude poznamenán odchodem z rumunského trhu

ČEZ může v pololetí představit takřka pětinový růst zisku díky prodeji rumunských aktiv, míní analytici

ČEZ může v pololetí představit takřka pětinový růst zisku díky prodeji rumunských aktiv, míní analytici Zdroj: Profimedia.cz

Pololetní výsledky energetické společnosti ČEZ ovlivní prodej rumunských aktiv firmě firmě Macquarie Infrastructures and Real Assets (MIRA), který byl dokončený na konci letošního března. 

Druhé čtvrtletí tak bylo první, kdy chyběly peníze z provozu těchto aktiv, příjmy z prodeje naopak mohou navýšit celoroční hospodářské cíle ČEZ. Shodují se na tom domácí analytici. Výsledky za pololetí i samotné druhé čtvrtletí oznámí společnost v úterý ráno.

Analytik J&T Banky Milan Lávička odhaduje, že ČEZ v prvním pololetí letošního roku zvýšil meziročně tržby o tři procenta na 109,2 miliardy korun a čistý zisk vzrostl o 17 procent na 16,9 miliardy. Provozní zisk EBITDA ale podle něj klesne meziročně o 19 procent na 31,4 miliardy korun, v samotném druhém čtvrtletí pak o 11 procent na 11,4 miliardy korun.

"Rumunská aktiva vygenerovala ve druhém čtvrtletí minulého roku EBITDA přibližně na úrovni 1,1 miliardy korun, jejich absence v konsolidovaných číslech tak stojí za velkou částí očekávaného poklesu," uvedl Lávička.

Prodej rumunských aktiv ČEZ zahrnoval celkem sedm firem, mimo jiné distribuční společnost, prodej energií a větrný park Fântânele-Cogealac. Cenu firmy neuvedly, analytici dříve odhadovali, že ČEZ za prodej získal 25 až 30 miliard korun.

ČEZ si v Rumunsku ponechal pouze společnost High-Tech Clima zabývající se aktivitami v moderních energetických službách (ESCO) a obchodní firmu CEZ Trade Romania. Konsorcium vlastníků pod vedením fondu MIRA je mimo jiné vlastníkem společnosti GasNet, pod kterou spadá převážná část distribuce plynu v Česku.

"Výsledky za druhé čtvrtletí tohoto roku nebudou již prodané aktivity v Rumunsku zahrnovat. Celkové tržby budou lehce nižší, čistý zisk loňský výsledek podstatně překoná. Vzhledem k tomu, že došlo k prodeji jak zmíněných rumunských, tak i bulharských aktiv, upraví ČEZ své celoroční cíle právě o příspěvek ukončených operací," řekl ČTK analytik Komerční banky Bohumil Trampota.

Za celý letošní rok by podle březnových odhadů firmy měl provozní zisk EBITDA klesnout. Bez prodávaných aktiv by měl činit 54 až 57 miliard korun proti loňským 57,2 miliardy korun.

"Za celé pololetí očekáváme pokles EBITDA zisku meziročně o 16 procent kvůli vysoké loňské srovnávací základně, kdy firma realizovala zisky z přecenění zajišťovacích pozic. Od letošního druhého čtvrtletí pak budou chybět i výnosy z prodaných rumunských aktiv.

Bez těchto vlivů bychom očekávali asi čtyřprocentní růst EBITDA díky oživení spotřeby elektřiny a tržeb v energetických službách po loňských lockdownech," uvedl analytik České spořitelny Petr Bártek.

Majoritním akcionářem ČEZ je stát, který drží přes ministerstvo financí zhruba 70 procent akcií firmy. Valná hromada firmy v červnu rozhodla, že společnost vyplatí akcionářům z loňského zisku dividendu 52 korun za akcii před zdaněním.

Vyšší dividendu schválili akcionáři ČEZ jen v roce 2010 ze zisku roku 2009, a to 53 korun za akcii. Podle firmy výše letos schválené dividendy odráží právě prodej rumunských aktiv. Finanční ředitel ČEZ Martin Novák již dříve uvedl, že prodej rumunských aktiv z dividendy tvoří 9,50 koruny na akcii před zdaněním.