Burzovní výhled 15. 8. - 19. 8. 2011

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK/AP/Thanassis Stavrakis

Investory v novém týdnu nejspíš znovu čekají velké výkyvy v hodnotách hlavních burzovních indexů, protože trhy mnohem více než jindy ovládají psychologické faktory, zásahy politiků a regulátorů. Pražská burza by mohla po skoro dvouciferné ztrátě v minulém týdnu alespoň na chvilku zastavit propad. Zlepšení nálady by mohly přinést čtvrteční hospodářské výsledky pojišťovny VIG.

Wall Street

Obchodování na Wall Street v minulém týdnu snad ve všech parametrech připomínalo jízdu na horské dráze. Za extrémní volatilitu, kterou nyní vidíme na trzích, můžeme podle některých pozorovatelů „poděkovat“ ratingové agentuře S&P.

„Agentura S&P spustila požár v zaplněném divadle,“ říká obrazně řečeno Thomas Lee, hlavní investiční stratég z J.P. Morgan a dodává: „Byl to velmi nezodpovědný krok, který trhy paralyzoval.“

Index Dow Jones minulý týden tak prožil dva ze svých historicky nejlepších jednodenních růstů, a to v úterý a ve čtvrtek, a také dva ze svých největších poklesů, které byly v pondělí a ve středu. Za celý týden nakonec ztratil 1,7 % ze své hodnoty. Od začátku roku však celkově ztrácí již jedenáct procent.

datumudálost
15/8 - 19/8Výsledková sezóna (Hewlett-Packard, Wal-Mart Stores, Home Depot)
16/8Průmyslová výroba
18/8Prodeje stávajících domů
18/8Předstihové ukazatele

Když už je řeč o burzovní statistice poklesů burzovních indexů, tak je důležité poznamenat, že index světových akcií MSCI World Equity se již od svých květnových maxim propadl o více než 20 procent, což je okamžik, kdy se dá mluvit o medvědím trhu.

Aby negativních informací nebylo málo, tak se minulý týden více než jindy začalo mluvit o návratu recese.

„Šance, že světovou ekonomiku brzy postihne recese je více než padesátiprocentní,“ řekl v týdnu v rozhovoru pro Wall Street Journal profesor Nouriel Roubini.

Ještě dál jde v negativních vizích známý komentátor a investor Mark Faber.

„Investoři by jakýkoliv pohyb vzhůru měli využít k prodejům, protože světová ekonomika se řítí k totálnímu kolapsu.“

Jak Roubini, tak Faber jsou však „skalní medvědi“, ale řada jejich předpovědí vyšla, takže když si odmyslíme armagedon, měli by investoři minimálně zvážit, jestli není vhodné mít větší podíl v hotovosti, kterou by mohli později použít na levnější nákupy.

„Stovky novinových titulků hlásají: Spojené státy padnou. To je ale nesmysl. Není důvod vyklízet pozice. Trh je stále silný a akcie se v nejbližší době nikterak závratně nepropadnou. Samozřejmě je nutné si stále dobře vybírat. Kvalitní tituly, hlavně ty dividendové, mohou stále vynést investorům dostatek peněz,“ říká burzovní guru a naopak velký býk James Altucher.

O tom jestli se již začnou na trh vracet býci, mohou v novém týdnu na Wall Street rozhodnout některé makroindikátory jako je například úterní průmyslová výroba nebo čtvrteční čísla z nemovitostního trhu a samozřejmě závěr výsledkové sezóny, kterou obstará například největší maloobchodní řetězec Wal-Mart Stores nebo výrobce počítačů a tiskáren Hewlett-Packard.