Burzovní výhled 3. 10. - 7. 10. 2011

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: reuters

Začne se v říjnu blýskat na lepší burzovní časy, nebo se bude start nového čtvrtletí podobat letním měsícům? O tom se v novém týdnu bude rozhodovat především v Evropě, kde si politici snad již uvědomují vážnost situace. Nejistota mezi investory je však stále velmi vysoká, a proto ani silně podhodnocené akcie nemusejí v novém týdnu zlákat k nákupům. České akcie se nejspíš tradičně jen svezou na náladě na okolních trzích.

Wall Street

Americké akcie provázelo v minulém týdnu znovu ztrátové obchodování (S&P 500 -0,44 procenta). Celkově utrpěly hlavní americké indexy za právě ukončené třetí čtvrtletí největší ztráty za poslední tři roky (S&P 500 -14,33%), samotné září patřilo mezi nejhorší v historii. Sektorově trpěly nejvíce banky, které napjatě čekají na vyřešení dluhové krize v Evropě.

Velmi ztrátové obchodování mají za sebou také zlato, stříbro nebo průmyslové kovy, u kterých je propad často spojován s osudem celé ekonomiky.

„Když investoři necítí ochrannou ruku Fedu, tak se prostě bojí riskovat,“ vidí jeden z hlavních důvodů Joe Saluzzi z makléřské firmy Themis Trading. (zdroj: AP)

„Pokud budeme pokračovat směrem dolů, bude se jednat o třetí medvědí trh za posledních 11 let, což se naposledy objevilo v době Velké krize,“ upozorňuje ve svém pravidelném komentáři pro Investiční web opční obchodník Josef Košťál.

datumudálost
3/10ISM - index nákupních manažerů v průmyslu
4/10Vystoupení Bena Bernankeho
7/10Nezaměstnanost

Nový měsíc by měl být, alespoň co se týká pohledu do burzovního almanachu, klidnější, akcie v něm totiž historicky mírně rostou.

Samotná historická výkonnost však stačit nebude. Říjen je plný důležitých makroekonomických čísel, startuje výsledková sezóna a dojde na klíčová politická rozhodnutí na obou stranách Atlantiku.

Právě výsledková sezóna bude patřit mezi rozhodující faktory pro další vývoj akcií. I když se čísla za druhé čtvrtletí povedla, hospodaření za třetí čtvrtletí a s ním spojené výhledy firem mohou negativně překvapit.

V současnosti se konsenzus trhu pohybuje stále na zhruba 112 dolarech na akcii za celý index S&P 500. Analytik Adam Parker z Morgan Stanley ovšem upozorňuje na to, že zmíněný 10% růst zisků může být pouze úpěnlivým přáním, akcie může potkat pád až na 850 bodů indexu S&P 500.

Výsledková sezóna startuje 7. října, kdy svá čísla tradičně odkryje hliníkárenský gigant Alcoa. Do té doby budou investoři sledovat spíše projevy politiků a centrálních bankéřů.

Hodně pozornosti na sebe přitáhne úterní projev Bena Bernankeho o výhledu americké ekonomiky. V rámci makroekonomických čísel bude zásadní pátek a zveřejněné údaje o celkové nezaměstnanosti a počtu uchazečů o práci.

„Pokud budou čísla z amerického pracovního trhu slabá, tak to lidem připomene, jak slabý a pochmurný výhled mají hlavní světové ekonomiky,“ poznamenal pro zpravodajskou stanici CNBC ekonom Brian Dolan ze serveru Forex.com.

V nadcházejícím týdnu lze opět očekávat kolísavé obchodování, protože „ukazatel strachu“ VIX se minulý týden zastavil nad laťkou 40 bodů, od začátku roku jeho hodnota poskočila zhruba o 140 procent.