Ceny ropy sestupují z letošního maxima, Brent je za 40 dolarů

Ropa, ilustrační foto

Ropa, ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

Ropa na světových trzích zastavila růst, a sestupuje tak z letošního maxima. K poklesu přispívají obavy, že kvůli jarní údržbě rafinerií ve Spojených státech se ještě více zvýší zásoby ropy v tamních skladech, vliv mají ale také obnovené pochybnosti, zda budou velcí producenti ropy skutečně schopni se dohodnout na omezení těžby.

K poklesu přispěl i přechodný růst kurzu dolaru po rozhodnutí Evropské centrální banky (ECB) výrazněji uvolnit měnovou politiku. Dolar ale zisky později ztratil, takže ropa zmírnila ztráty. Cena severomořské ropy Brent vykazovala kolem 18:30 středoevropského času pokles o více než 2,5 procenta na zhruba 40 dolarů za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu ztrácela zhruba 1,8 procenta na 37,60 dolaru.

Americký Úřad pro energetické informace (EIA) ve středu oznámil, že zásoby benzinu ve Spojených státech minulý týden výrazně klesly, zásoby ropy se ale zvýšily a vystoupily na nový rekord 521,9 milionu barelů. Někteří analytici dnes uvedli, že kvůli údržbě rafinerií by se zásoby mohly ještě zvýšit.

Zdroje agentury Reuters mezitím uvedly, že avizovaná schůzka zástupců největších světových vývozců ropy z Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) i mimo ni se pravděpodobně neuskuteční. Jednání o možném zmrazení produkce se předpokládá 20. března v Moskvě. Írán ale ještě neřekl, zda by se k takové dohodě připojil.

Vývoj ceny ropy BrentGraphical visualization of market data.Zdroj: ieconomics.com