Česká UniCredit vydala zahraniční emisi bondů za 22 miliard

UniCredit Bank

UniCredit Bank Zdroj: UniCredit Bank

UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia dokončila emisi hypotečních zástavních listů v hodnotě 800 milionů eur (téměř 22 miliardy korun) na zahraničních trzích. Cenné papíry s pětiletou splatností nabídnou roční výnos 1,875 procenta, budou se obchodovat na lucemburské burze podle anglického práva.

Podle Jiřího Kunerta, generálního ředitele české UniCredit, která se nedávno sloučila se sesterskou bankou ze Slovenska, tato emise podpoří financování lokálních investic v obou zemích. „Nízké náklady na financování výrazně zvýší naši konkurenční pozici na trhu,“ dodal Kunert.

Emise bondů na jiném než českém trhu umožnila novela zákona o dluhopisech z loňského roku. Cenné papíry budou díky tomuto kroku více likvidní a UniCredit je rovněž může použít jako zástavu při krátkodobých měnových operacích s Evropskou centrální bankou.

„Pevně věříme v diverzifikaci finančních prostředků. Vstupem na eurodluhopisový trh získáme přístup k mezinárodním investorům a výrazně rozšíříme možnosti financování,“ uvedl finanční ředitel UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia Gregor Hofstaetter-Pobst.

„Finanční prostředky z této emise dluhopisů jsou příkladem synergií, které byly plánovány v rámci sloučení UniCredit Bank v České republice a na Slovensku,“ vysvětlil šéf slovenské pobočky UniCredit Bank Miroslav Štrokendl.

Agentura Moody’s ohodnotila tyto hypoteční zástavní listy ratingem A3. Splatné budou k 13. prosinci 2018. Investiční rating A3 potvrzuje kvalitu těchto zajištěných dluhopisů i hypotečního portfolia.