ČNB dva roky od intervence. Bankovní rada nyní rozhoduje, jak pokračovat

ČNB

ČNB Zdroj: Martin Pinkas/Euro

Dnešní zasedání bankovní rady České národní banky (ČNB) je výroční. Jsou to dva roky, co bankovní rada způsobila rozhodnutním o intervencích zemětřesení a stala se pro mnohé veřejným nepřítelem číslo jedna.

Analytici se přou o to, co se dnes v ulici Na Příkopech odehraje. „Od jednání ČNB nečekáme změnu v nastavení měnové politiky,“ říká hlavní ekonom tuzemské ING Jakub Seidler.

„Ačkoli se řada členů bankovní rady v minulých týdnech vyjadřovala ve smyslu možného prodloužení kurzového závazku ke konci roku 2016, ČNB může může podle nás s tímto rozhodnutím ještě počkat.“

Někteří analytici si ale myslí, že kvůli pomalému růstu cen bankovní rada prodlouží období slabé koruny až do konce příštího roku.

„ČNB patrně prohlásí, že neukončí používání kurzu jako nástroje měnové politiky dříve než koncem roku 2016,“ kontruje Pavel Sobíšek, hlavní ekonom UniCreditu. Změnu úrokových sazeb na dnešním jednání analytici neočekávají.

„ČNB bude dnes projednávat tzv. velkou situační zprávu, která přinese také novou prognózu. Ta by ve srovnání s tou srpnovou měla reflektovat silnější ekonomický růst tuzemské ekonomiky,“ říká Seidler.

„Inflace bude naopak z důvodu nižších cen ropy přehodnocena směrem dolů.“ Právě z důvodu, že se očekávané dosažení dvouprocentního inflačního cíle posune až hluboko do roku 2017, může přijít prodloužení intervenčního režimu, který drží národní měnu pod 27 korunami za euro.

Lukáš Kovanda: Dva roky intervencí. Proč?