Europcar jde na burzu. Hodnota autopůjčovny má dosáhnout dvou miliard eur

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Martin Lewison via Flickr (CC BY-SA 2.0)

Největší evropská půjčovna aut Europcar plánuje na konec června primární nabídku akcií, která by měla ohodnotit společnost na 1,7 miliardy až dvě miliardy eur (46,4 miliardy až 54,6 miliardy korun).

Cenu akcií pro nabídku firma stanovila na 11,5 až 15 eur a doufá, že z nabídky získá nejméně 854,5 milionu eur. Z toho 475 milionů eur má přijít z nově vydaných akcií a 33 milionů akcií v hodnotě 379,5 milionu eur chce prodat investiční fond Eurazeo. Ten v současnosti vlastní v Europcar podíl 87 procent.

Generálního ředitel Philippe Germond dodal, že cílem firmy je mít na burze zhruba polovinu akcií. Zisk z prodeje chce společnost podle něj použít hlavně na splacení dluhu a 112 milionů eur má být určeno pro firemní účely, včetně finančních investic.

Obchodování začne 30. června

Přesná cena pro vstup na burzu má být stanovena 25. června. Oficiální obchodování s akciemi na burze Euronext má začít 30. června, napsala agentura Reuters.

Fond Eurazeo koupil Europcar od německé automobilky Volkswagen v roce 2006 za 3,1 miliardy eur. Společnost má své pobočky ve více než 140 zemích a na evropském trhu má podíl 19 procent.

Jejími hlavními konkurenty jsou Avis Budget Group, Enterprise Rent A Car, Hertz Global Holdings a Sixt Rent A Car. Příjmy společnosti loni činily 1,98 miliardy eur a firma vykázala čistou ztrátu 111,7 milionu eur.