Evropské akcie jsou nejlevnější od podzimu 2014, přenáší se na ně ropný splín

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk/AP

Akciové trhy pokračují v brutálním propadu. Epicentrem jsou hlavní západoevropské indexy, které během středy ztrácí v průměru kolem tří procent. Od počátku roku tak evropské akcie přišly o dvanáct procent, a jsou tak nejlevnější od října roku 2014. Pád akcií jde ruku v ruce s kolapsem ropného trhu. Klíčová energetická komodita letos ztratila čtvrtinu ceny a skeptici soudí, že jde o předzvěst soumraku globální ekonomiky.

„Investory napříč trhy spojuje obava, že klesající ceny ropy jsou průvodním znakem padající globální poptávky,“ uvádí analytik ČSOB Jan Čermák. Evropské akcie zažily obdobně silný a rychlý propad naposledy během léta 2011, kdy kontinentální finanční scénu ovládlo téma dluhové krize. Trpí i ostatní regiony, na prahu desetiprocentní letošní ztráty v průměru leží asijské akcie, americké trhy tratí kolem osmi procent.

Vývoj ceny ropy Brent

„Ohledně vyhlídek akcií pro nejbližší tři měsíce jsem značně skeptický. Nesázíme sice na opakování situace z roku 2008, ale domníváme se, že nastala fáze medvědího trhu,“ říká agentuře Reuters obchodník německé ACIES Asset Management Andreas Clenow. Neuróza na trzích je podle takzvaného indexu strachu VIX poblíž půlročního maxima a tlačí na zhodnocení aktiv považovaných za bezpečné přístavy, sílí tak například japonský jen nebo německé dluhopisy.

„S ropou automaticky klesají akciové indexy, kde ropné a energetické firmy mají relativně velkou váhu, tedy zejména v USA, Kanadě a Brazílii. U firem exportujících do zemí vyvážejících ropu pak panují obavy z klesajících tržeb,“ dodává Čermák.

Pád cen ropy přitom nemusí být u konce. Hned několik velkých jmen horních pater finančního světa počínaje americkou bankou Goldman Sachs, přes Morgan Stanley a konče britskou Standard Chartered totiž vidí cílovou cenu ropy na pouhých deseti dolarech za barel, tedy o dvě třetiny níže než v současnosti.

Čínská CNOOC poprvé po 15 letech sníží produkci ropy a plynu
Čínská státní energetická společnost China National Offshore Oil Corporation (CNOOC) letos poprvé po více než 15 letech sníží produkci ropy a plynu. Firma to uvedla v dokumentech pro burzovní orgány. S opětovným nárůstem produkce počítá do dvou let. CNOOC je v globálním měřítku významným producentem ropy a je zřejmě prvním velkým podnikem, který otevřeně sdělil, že za současné situace produkci sníží. Ropa za rok a půl zlevnila o více než 70 procent.
CNOOC uvedla, že v tomto roce plánuje vytěžit 470 až 480 barelů ropného ekvivalentu, což by bylo první snížení produkce od roku 1999. Loni produkce činila 495 barelů.
„CNOOC je jedním z prvních velkých světových hráčů, který explicitně řekl, že sníží produkci,“ sdělil podle agentury Bloomberg ředitel poradenské společnosti Eurasia Group Michael Barron. „To hodně vypovídá o tlaku, jaký současné ceny způsobují. Všechny další velké firmy omezily výdaje a samo sebou se rozumí, že někdy v budoucnu jim klesne i produkce,“ dodal.