Investiční stříbro a jeho cena. Kdy se vyplatí nakoupit stříbrné slitky

Investiční stříbro (ilustrační foto)

Investiční stříbro (ilustrační foto) Zdroj: Reuters

Stříbro zůstává mezi investory ve stínu zlata. Přesto nabývá více na důležitosti a podle analytiků je nejlepší doba ke koupi. I vzhledem k vývoji světové ekonomiky. Jak se teď cena stříbra pohybuje a na co si je potřeba dát pozor, pokud se rozhodnete do stříbra investovat?

Cena stříbra se v září pohybovala na nejnižších hodnotách letošního roku. Od té doby však cena investičního stříbra s mírnými výkyvy roste a v polovině listopadu atakovala hranici 25 dolarů za unci. Podle analytiků tak nastává vhodná doba k investici.

Cena stříbra za unci

Stříbro sice není podle analytika Petra Lajska ze společnosti Colosseum tak vyhledávaným „bezpečným přístavem“ jako například zlato, poptávka po stříbře jako uchovateli hodnoty ale v dobách nejistoty také roste.

A právě tato doba nejistoty i vzhledem k ekonomické situaci a zvyšující se inflaci ve světě nastává. Navíc je objem investičního stříbra omezený, což jeho hodnotu zvyšuje.

„Ve srovnání se zlatem je praktické využití stříbra zejména v průmyslu mnohem větší. Fyzické stříbro tak v nejbližších letech bude fungovat nejen jako bezpečný přístav proti rozbouřeným vlnám akciových trhů, ale poroste na ceně právě díky využití v průmyslu,“ upřesňuje analytik Lajsek.

Trápí vás zdražování? Podívejte se na naše video na téma inflace:

Video placeholde
Nastává období inflace, zdražuje se nejvíce za posledních třináct let. • Videohub

Prognóza vývoje ceny stříbra

Stříbro je navíc podle poradce z Golden Gate Josefa Šťastného ve srovnání s košem ostatních komodit obrovsky podhodnocené. Potenciál jeho zhodnocení je tudíž mnohem větší než u jiných komodit jako třeba u zlata.

„V krizi po roce 2008 se stříbro zhodnotilo přibližně třikrát, zatímco zlato ,pouze‘ dvakrát. Ve srovnání se zlatem je praktické využití stříbra zejména v průmyslu mnohem větší. Zhruba 85 procent celosvětové spotřeby stříbra spadá na využití v průmyslu. Na investice pak zbývá pouhých patnáct procent produkce,“ upřesňuje Šťastný s tím, že celosvětová spotřeba stříbra převyšuje jeho produkci.

„Je dost reálné, že během pěti let by mohlo dojít k vyčerpání veškerých zásob vytěženého stříbra, což by se pochopitelně odrazilo na ceně,“ dodává.

Tuto prognózu potvrzuje analytik Lajsek, podle kterého stříbru do karet nahrává i to, že rostoucí poptávka po fotovoltaických elektrárnách a elektromobilech zvyšuje atraktivitu tohoto kovu.

Do konce roku podle většiny dotázaných analytiků stříbro atakuje cenu 25 až 30 dolarů za unci. Cena stříbra v následujících dvanácti měsících prorazí dokonce hranici 50 dolarů za unci, odhaduje Pavel Ryba, obchodní ředitel společnosti Golden Gate, největšího prodejce drahých kovů na českém trhu.

Investiční stříbro a DPH

Stříbro se teď sice jeví jako jedna z nejlepších investic, avšak je třeba počítat s několika překážkami. Jednou z největších je, že investice do fyzického stříbra je zatížena DPH při prvním nákupu.

„Je třeba mít dostatečně ujasněný investiční horizont. Já u stříbra doporučuji šest až sedm let i více. Myslet si, že na stříbře zbohatneme během pár měsíců, by bylo bláhové mimo jiné právě i kvůli tomu, že rozdíl mezi nákupní a výkupní cenou (spread) může být kvůli DPH i čtyřicet procent,“ varuje poradce z Golden Gate Josef Šťastný.

Výkup stříbra neprovádějte naráz

Dalšími nevýhodami může být likvidita a skladování kovu. Zlato za dva miliony korun se vejde do krabičky od cigaret, nikoli ale stříbro v téže hodnotě.

A stejně tak likvidita. Výkupová cena se u různých prodejců dost liší. Někdy si dávají do podmínek, že při prodeji kovu v místě jeho nákupu lze dosáhnout výhodnější výkupové ceny. Zpětný odkup je dobré podle Šťastného rozfázovat, tudíž je lepší mít více kusů kovu v ruce právě kvůli postupnému odprodeji.

Slitky stříbra nebo stříbrné mince?

Fyzické stříbro můžete nakoupit buď v podobě mincí, nebo investičních slitků. Mince mohou být při nákupu podle Šťastného mnohem dražší než slitky.

„Pokud k nim budeme připočítávat ještě uměleckou hodnotu, ta se cenově zhodnotí v mnohem delším časovém horizontu než samo stříbro. Na druhé straně existují i čistě investiční mince, které mohu vyjít i levněji než slitky. Dává mi smysl nakupovat slitky v hodnotě jednoho kilogramu,“ říká.

Další variantou je nákup akcií těžařů stříbra. Vždy je ale potřeba počítat s tím, že zlato podle Lajska stále plní roli bezpečného přístavu lépe než stříbro a při propadech na akciových trzích bude větší část investorů preferovat právě zlato.

„Stříbro je navíc průmyslovou komoditou, po ropě má v průmyslu z komodit asi nejširší využití, proto na pokles ekonomiky reaguje citlivěji než zlato. Pro investory, kteří využívají futures kontrakty, je navíc stříbro kvůli vysokému marginu poměrně nákladnou záležitostí,“ uvádí Lajsek.

Kdy investovat do stříbra

Podle analytiků je tedy vhodný čas na investici do stříbra, ale investor si vedle otázky, jestli je v současné době stříbro drahé nebo levné, musí ujasnit, jakou úlohu bude hrát v jeho portfoliu a jaký má být investiční horizont.

„Pokud to člověk nemá ujasněné, z investování se může stát noční můra, ve které ve finále prodělá. Začínajícímu investorovi bych doporučoval poradit se s odborníkem nebo si sám něco nastudovat předtím, než se do investice pustí,“ uzavírá Šťastný.