Ukládání peněz do zlatých mincí má smysl – cena zlata roste

Zdroj: Ludmila Trtiková

Nejsou zlaté mince jako zlaté mince. Jedny mají spíše numismatickou hodnotu. Ta dokáže vzrůst i nad cenu zlata, ze kterého jsou. Je to však záležitost velice dlouholetá a zisk z ní budou mít často až další generace. Navíc to znamená vyznat se v numismatice a věnovat se tomuto hobby. Existují však i investiční mince. U nich se zisk obecně předpokládá už za sedm let. Koronavirová krize však ukázala, že může přijít i obratem.

Investiční zlato má podobu zlatých slitků, známých i jako zlaté cihly. Za druhou možnost se považují investiční zlaté mince. Důležité si je všimnout slova „investičních“. Protože jenom v této podobě jsou srovnatelné s klasickým investičním zlatem. Kupují se třeba bez DPH, což je výsada investičního zlata. Velkou výhodou je, že do nich lze investovat i po poměrně malých částkách, třeba už po 5000 Kč. A stejně tak se pak dají po menších částkách prodat. Díky tomu si není problém pokaždé část měsíčního příjmu uložit právě do investičních zlatých mincí.

Investiční zlaté mince se dostaly ve velkém i do povědomí větších investorů

Zlaté slitky se totiž kvůli koronaviru staly nedostatkovým zbožím. Žádná česká mincovna investiční zlato ve formě slitků (cihel) nevyrábí. Na našem trhu proto hrají prim švýcarské rafinérie. Až třetina světové produkce investičního zlata a stříbra se vyrábí právě ve švýcarských rafineriích Argor-Heraues, PAMP a Valcambi. Ty však leží ve švýcarském kantonu Ticino, jenž se nachází přímo u italských hranic. Koronavirová krize tyto rafinerie na dva měsíce uzavřela a spolu se zvýšeným zájmem o investiční zlato se aktuálně zlaté slitky staly nedostatkovým zbožím. Zlato se totiž v době krize opět ukázalo být výbornou investicí, cena zlata rostla i ve chvíli, kdy jiné investice, včetně akcií či nemovitostí, ztrácely na hodnotě.

Řešením v době nedostatku investičních slitků bývají právě zlaté mince

Skvělé jméno u nás i ve světě mají investiční mince Wiener Philharmoniker (Vídeňský filharmonik). „Největší zájem je o mince v originálním balení po 10 nebo 20 kusech. To je zapečetěné speciální fólií s hologramem. Klienti tak mají jistotu, že jejich mince budou zbrusu nové, nedotčené,“ uvádí pan Palas, vedoucí specializované numismatické prodejny v pražském Obecním domě, který prodává nejen investiční slitky, ale též investiční mince.

V prodejně v Obecním domě koupíte i další uznávané investiční mince

Jde například o kanadské mince s motivem javorového listu, či americké s motivem indiána a bizona. Slavné jsou též tzv. australské Klokany. Všechny tyto mince mají ryzost 24 karátů a jde o investiční mince, které se prodávají bez DPH.

Podle odborníků na investice má „hromadění“ zlatých mincí smysl. Nabízí totiž hmatatelnou jistotu finančního zajištění a jako vlastníci zlata jsme mnohem méně závislí na různých rozhodnutích vlád, ale též na ekonomické situaci.