Stříbro je nejdražší od roku 2013. Investoři utíkají do bezpečných investic

Stříbro

Stříbro Zdroj: Reuters

Investoři se obávají další vlny koronaviru. Skupují zlato a stříbro
2
Fotogalerie

Cena stříbra vyletěla na komoditních trzích na nejvyšší úrovně od roku 2013, když na začátku včerejšího obchodování cena posílila o 7,2 procenta na 22,84 dolaru za jednu troyskou unci. Kromě stříbra ale investoři poptávají i zlato, jehož cena se rovněž pohybuje kolem rekordních úrovní.

Důvodem jsou očekávání investorů, že centrální banky a vlády přijdou s dalšími ekonomickými stimuly. „Investoři se bojí toho, že druhá vlna pandemie bude minimálně podobně závažná jako vlna první. Vlády a centrální banky tak budou muset ještě mnohem masivněji než doposud zachraňovat jednotlivé ekonomiky před kolapsem,“ dodává hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda.

Podobně se vyjadřují i další experti. „Ceny drahých kovů pokračují v růstu. Příčinou je souběh rizik jako rychlost šíření počtu nakažených ve světě, blížící se prezidentské volby v USA a v neposlední řadě potenciální inflační epizoda díky obrovským vlnám likvidity z centrálních bank," říká analytik Golden Gate CZ Marek Brávník. 

Investoři se proto chtějí chránit před krizí, ale rovněž i nepříznivými dopady pumpování peněz do ekonomik. „Stejně jako zlato, tak i stříbro těží tento rok ze zájmu o bezpečné investice a klesajících dlouhodobých úrokových sazeb v USA,“ uvedl pro agenturu Bloomberg Vivek Dhar, analytik Commonwealth Bank of Australia. Podle něj cenový růst stříbra může dál pokračovat kvůli obavám ohledně dodávek vzácného kovu na trh.

Nízké sazby hrají investorům do zlata rovněž do karet, protože nepřicházejí o velké výnosy v podobě úroků u vkladů či státních dluhopisů. Tyto výnosy totiž u zlata neexistují a investor může vydělat pouze na růstu ceny.

Cena zlata ostatně včera rostla o více než jedno procento, když se troyská unce prodávala během obchodování za 1865,8 dolaru, což je nejvíce od září 2011. Rekord je 1921,17 dolaru za unci rovněž z roku 2011.

Stříbro nicméně – na rozdíl od zlata – je nejen takzvaný bezpečný přístav, ale používá se i v průmyslu, což rovněž ovlivňuje jeho cenu. „Očekává se, že v nejbližších čtvrtletích dojde k obnovení průmyslové produkce ve světě, což táhne cenu nahoru,“ upozorňuje analytik Finlord Boris Tomčiak s tím, že podobný vývoj zažívá rovněž například měď. Stříbro se mimo jiné používá při výrobě solárních panelů.

I v dalších měsících by cena těchto kovů měla posilovat. „V tomto roce je velmi pravděpodobné, že cena zlata překoná rekord. U stříbra je pravděpodobný posun k úrovni 25 dolarů a následně pak třicet dolarů a více za unci," doplňuje Lukáš Jankovský, předseda představenstva společnosti Zlaťáky.