Investoři doufají, že Bernanke přijde s tiskem peněz

Ben Bernanke, Fed

Ben Bernanke, Fed Zdroj: profimedia.cz

Stalo už se takovým folklorem pozdního léta posledních let, že investoři a analytici upírají naděje na summit v Jackson Hole. „Americký Davos“ ode dneška hostí řadu zvučných jmen ekonomického světa, největší pozornost tradičně vzbuzuje šéf amerického Fedu Ben Bernanke.

Investoři čekají, že ve svém projevu „něco naznačí“ – všichni by rádi, aby to bylo další kolo kvantitativního uvolňování, QE3. To by cena akcií a ostatních rizikových aktiv šla nahoru. Trhy touto nadějí žijí celý týden, posiluje například euro.

Je ale pravděpodobnější, že žádné silné sdělení nepřijde. Dá se očekávat, že opatrně promluví v duchu předešlých sdělení: že americké oživení je slabé, nezaměstnanost silná, že úrokové sazby zůstanou ještě dlouho nízké, že kvantitativní uvolňování není špatný nástroj, který nevylučuje v případě potřeby použít. Trhy se ale opět chovají iracionálně. Přitom úplně stejné to bylo loni, kdy investoři také napjatě čekali na oznámení kvantitativního uvolňování.

„Riziko s Jackson Hole je to, že pokud nepřijde silnější náznak uvolňování, trhy to vezmou jako zklamání,“ uvedl pro CNBC Christian Lawrence z Rabobank. Kvůli očekávanému Bernankeho projevu rostly i ceny zlata.

O rozruch v souvislosti s Jackson Hole se postaral guvernér Evropské centrální banky Mario Draghi. Ten měl s projevem vystoupit v sobotu, svůj výstup ale odvolal s tím, že má nabitý program a USA vůbec nenavštíví. Tím hodně zklamal investory, kteří čekali, že poodkryje něco z nového plánu na výkup bondů ECB, se kterými se počítá od té doby, co Draghi slíbil záchranu eura za každou cenu.

S výkupem dluhopisů ale nesouhlasí německá . Draghi má nyní rovněž starosti se Španělskem, protože to stále odolává mezinárodní pomoci a guvernér ECB ji pro proces výkupu bondů považuje za nezbytnou.