Jan Šumbera: Pro a proti evropských akcií

Burza ve Frankfurtu

Burza ve Frankfurtu Zdroj: ctk/AP

Nedávný odraz evropských akcií severním směrem doslova vybízí k otázce – existuje v letošním roce ještě vůbec prostor pro zhodnocení?

K nalezení odpovědi poslouží posouzení dvou klíčových zdrojů akciového výnosu. Tím prvním je výnos kapitálový, který se opírá o kombinaci vývoje korporátních zisků a valuačních násobků. V případě „ziskového“ parametru mají evropské akcie pro letošek takříkajíc útrum.

Problémy bankovního sektoru či (byť přechodné) negativní důsledky nižších cen ropy znesnadňují meziroční nárůst korporátních zisků. Kapitálové zhodnocení tak nutně musí táhnout valuační násobky.

Částečný prostor pro jejich rozšíření nadále existuje, a to navzdory faktu, že jsou evropské akcie historickou optikou nadhodnocené. Nahrává tomu extrémně uvolněná měnová politika, která tlačí k zemi výnosy, a tedy i atraktivitu dluhopisů, klíčového substitutu akcií.

Německý akciový index DAX 30:

Druhou složku zhodnocení investice do akcií představuje výnos dividendový. V tomto směru Evropa nabízí celou řadu zajímavých možností v podobě stabilních společností s udržitelnou kapitálovou politikou.

Suma sumárum – prostor pro kapitálové zhodnocení je letos poměrně omezený, pročež dividendy mohou představovat příjemný přivýdělek. Investor by však při výběru měl být ostražitý a dbát na důkladnou selekci.

Autor je analytikem Patria Finance