Katolická církev přišla na burzách o desítky milionů korun

Ilustrační foto

Ilustrační foto

Kardinál Dominik Duka
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
5
Fotogalerie

Českým katolíkům se loni na finančních trzích nedařilo na více frontách. Přes pět procent tratila církev na akciových i dluhopisových sázkách. 

 

Ze zhruba miliardy korun investované na počátku loňského roku přišli klerici přes dvojici burzovních investičních portfolií sdružených pod hlavičkou Katolického fondu o zhruba sedmdesát milionů korun. Loňské církevní investice spravované bankou ČSOB se tak staly pozdním smutným symbolem investorsky ztraceného roku 2018.

„Rok končící osmičkou znamenal pro globální akcie po několika úspěšných letech pád do červených čísel. Zaznamenaly nejhorší výsledek od finanční krize, přičemž výrazněji se nedařilo na rozvíjejících se trzích,“ vysvětluje koncem října vydaná výroční zpráva Fondu udržitelnosti římskokatolické církve.

„Investoři se loni kvůli silně negativnímu vývoji v posledním čtvrtletí prakticky neměli kam schovat a jejich portfolia za celý rok zaznamenala ztráty,“ říká investiční stratég Consequ Michal Stupavský.

Ceny světových akcií se loni propadly o jedenáct procent. Pouze šestiprocentní propad katolického portfolia v hodnotě zhruba 750 milionů korun zaměřeného hlavně na akcie tak vyznívá ještě poměrně příznivě. Více než pětiprocentní ztráta části Katolického fondu zaměřené na dluhopisy je však horší než průměr trhu. Kupříkladu dluhopisový index Bloomberg Barclays Global Aggregate odepsal jen procento. „Na bondovém fondu je pětiprocentní ztráta překvapivější, nikoli však nereálná,“ říká ekonom Cyrrusu Tomáš Pfeiler.

Zatímco akciový podfond Katolického fondu investoval většinu prostředků do nástrojů mateřské společnosti ČSOB, belgické KBC, podfond zacílený na bondy rozložil zhruba čtvrt miliardy do instrumentů napříč finančním trhem.

Katolíkům se dařilo lépe ve srovnání s výkonem obdobného zámořského fondu New Covenant Growth Fund. Ten investuje rovněž podle pravidel takzvaného sociálně zodpovědného investování, které se vyhýbá třeba návykovým látkám nebo zbraním. Akcie tohoto fondu totiž loni přišly o čtrnáct procent.

Čtyři podfondy pod hlavičkou Katolického fondu mají perspektivně soustřeďovat část církevních peněz získaných z restitucí. Loňskou novinkou je zvláštní zhruba půlmiliardový nemovitostní fond o velikosti kolem sta milionů korun, který slouží k nákupům na Slovensku. Katolický fond spravuje majetek České biskupské konference a všech osmi římskokatolických diecézí v Česku.