Kupujte akcie, jsou nejlevnější za desítky let, shodují se analytici

akcie

akcie

Na americkém trhu došlo na konci minulého týdne k zajímavému úkazu - teprve podruhé od začátku býčího trhu v březnu 2009 akcie klesaly, když zároveň analytici zvyšovali své odhady zisku amerických společností. Firmy zahrnuté v indexu S&P 500 by měly letos vydělat o 18 procent více než loni, vyplývá z průzkumu agentury Bloomberg mezi více než devíti tisíci analytiky. Květnový a červnový pokles trhu tak posunul ocenění akcií na nejnižší úrovně za uplynulých 26 let.

Obavy z řeckého bankrotu, zvyšování sazeb v Číně a konec kvantitativního uvolňování ve Spojených státech - investoři nemusejí pro důvody k opatrnosti chodit daleko.

Přesto analytici zvýšili odhad růstu tržeb firem z indexu S&P 500 na rovných 10 procent, když loni tržby vzrostly jen o 5,2 procenta a v roce 2009 o 9,1 procenta. Jde o největší posun odhadů růstu tržeb za uplynulé tři roky. Celkem slušná náplast pro ty, kdo se bojí postupného „tuhnutí“ růstu ziskovosti firem.

„Investoři v současnosti nejsou ochotni platit za budoucí růst,“ vysvětluje Nigel Holland z londýnské společnosti Legal & General Group. „Jakmile přijdou lepší data nebo informace z Řecka, investoři se k akciím budou vracet.“

To se do úterního podvečera potvrzovalo od začátku týdne, kdy trhy uvěřily v úsporná opatření v Řecku, o nichž tamní parlament rozhoduje v těchto dnech. Kromě toho je tady i zhruba 300 miliard dolarů, které ještě zbývají Fedu k operacím na americkém dluhopisovém trhu.

Ke zvýšení odhadu růstu tržeb analytiky vede především víra v ekonomické oživení ve Spojených státech, které bude mít pozitivní vliv na osobní výdaje.

investicniweb.cz