Kvůli požáru v Unipetrolu může zdražit benzin, varuje analytička

V litvínovské chemičce Unipetrol 13. srpna vypukl požár.

V litvínovské chemičce Unipetrol 13. srpna vypukl požár. Zdroj: ctk

Požár chemičky Unipetrol
Hasiči zasahují v areálu chemičky Unipetrol
Dým z požáru v litvínovské chemičce Unipetrol
Dým z požáru v litvínovské chemičce Unipetrol
Požár v litvínovské chemičce Unipetrol
8
Fotogalerie
Čtvrteční havárie etylénové jednotky Unipetrol v Záluží u Litvínova může mít výraznější dopad na ceny pohonných hmot v Česku, pokud se produkce paliv z místní rafinérie plně neobnoví přibližně do dvou týdnů, řekla analytička společnosti Colosseum Eva Mahdalová. Unipetrol zopakoval, že navzdory zastavení petrochemického provozu není v rafinérii omezena výroba benzinu, ale pouze nafty. Datum plného obnovení její výroby ale Unipetrol nemá.

„Pokud bude odstávka provozu trvat více než dva týdny, tak ceny pohonných hmot začnou stoupat navzdory tomu, že samotná cena ropy a benzin i nafta na komoditní burze v Rotterdamu zlevňují,“ uvedla Mahdalová.

Připomněla, že kapacita litvínovské rafinérie je asi 5,5 milionů tun ropy ročně. Ve druhé rafinerií Unipetrolu v Kralupech nad Vltavou je pak kapacita 3,2 milionů tun ročně.

„Rafinérie v Litvínově stále jede v omezeném režimu, produkuje primárně benzin a v omezeném rozsahu naftu. V Kralupech je rafinérie v běžném provozu,“ řekl mluvčí Unipetrolu Mikuláš Duda.

Generální ředitel Unipetrol Marek Świtajewski v pondělí uvedl, že společnost se domnívá, že český trh je natolik otevřený, že čtvrteční událost nebude mít žádný dopad na dostupnost pohonných hmot v Česku. Svoji cenovou politiku ale firma dlouhodobě nekomentuje.

Nákupní aliance Axigon dnes upozornila, že průměrná cena nafty v ČR podle dat Evropské komise sice v minulém týdnu poklesla o 1,1 procenta na 31,62 korun za litr, jde ale o menší pokles než v okolních státech. Podle analytika BH Securities Petra Hlinomaze to mohlo být právě z důvodu havárie v Záluží.

„Zatímco vývoj cen ropy na světových trzích je dán širší výslednicí nabídky a poptávky, na českém trhu pohonných hmot mohou být ceny výslednicí chování několika málo subjektů,“ řekl. „Skoro bych řekl, že havárie je v tomto případě spíše záminkou pro zvýšení cen nafty, když podle samotného Unipetrolu je jí na trhu dostatek,“ podotknul.

Ceny prý drží dole ostrá konkurence

Na rozdíl od Mahdalové si Hlinomaz navíc myslí, že zdražení benzinu a nafty u českých pump nehrozí ani nadále. „Pokud se „nezhroutí“ výroba pohonných hmot v Unipetrolu, a to je podle dostupných informací velmi nepravděpodobné, pak by při zdravé konkurenci čerpacích stanic neměly ceny pohonných hmot v nejbližším období stoupat,“ uvedl.

Vliv podle něj bude hrát i to, že na český maloobchodní trh čerpacích stanic významně vstoupil maďarský ropný holding MOL se slovenskou rafinérií Slovnaft ve svém portfoliu.

V areálu v Záluží začalo hořet minulý čtvrtek ráno. Příčinou výbuchu byla podle Świtajewského chybějící chladící voda v etylenové jednotce. Hasiči ukončili zásah až v úterý ráno. U požáru se během téměř šesti dnů vystřídalo 42 hasičských jednotek, tedy skoro 200 hasičů, byl vyhlášen zvláštní stupeň poplachu.

Jednotky hasily a ochlazovaly zařízení, zkrápěly unikající plyn, měřily koncentrace škodlivých látek v ovzduší. Požár byl uhašen v sobotu večer. Vyšetřování příčin největší mimořádné události v areálu od roku 1996 potrvá podle Unipetrolu několik měsíců, společnost zatím ani nevyčíslila škody.