Levná ropa odložila plány za stovky miliard

Pohov. Mezi odložené projekty patří i druhá fáze Kašaganského ropného pole. Tato lokalita prošla od přelomu tisíciletí bouřlivým rozvojem pod konsoricem, v němž má vedle vlády Kazachstánu
zastoupení čtveřice západních těžařských firem, ale i čínská CNPC a japonský Inpex.

Pohov. Mezi odložené projekty patří i druhá fáze Kašaganského ropného pole. Tato lokalita prošla od přelomu tisíciletí bouřlivým rozvojem pod konsoricem, v němž má vedle vlády Kazachstánu zastoupení čtveřice západních těžařských firem, ale i čínská CNPC a japonský Inpex. Zdroj: Profimedia.cz

Těžařské firmy odložily na neurčito nové projekty těžby ropy a plynu v hodnotě již bezmála 400 miliard dolarů. Trh tak v příštích pěti až deseti letech přijde o potenciál růstu denní produkce v milionech barelů.

Odložené projekty se nejvíce týkají Mexického zálivu, Afriky a Kazachstánu. Studie společnosti Wood Mackenzie uvádí, že byl pozastaven rozvoj 68 velkých projektů s potvrzenými zásobami 27 miliard barelů. Těžařské firmy se v období rychle padajících cen komodit zoufale snaží omezit veškeré náklady a ochránit výplatu dividend svým akcionářům.

Nejčerstvější čísla ukazují, že objem odložených kapitálových výdajů na projekty, které čekají na schválení firemním vedením, vzrostl od června z 200 na 380 miliard dolarů. Denní kapacita 2,9 milionu barelů, což se rovná těžbě celého Kuvajtu, se tak na trh nedostane dříve než počátkem dvacátých let.

Masivní výprodeje na ropném trhu, které začaly po silvestru, srazily cenu ropy pod 30 dolarů za barel. Ještě v červnu 2014 stál barel ropy Brent kolem 115 dolarů. Za rok a půl tak zlevnila o 74 procent. Těžaři nestíhají osekávat výdaje dostatečně rychle. „Firermní rozpočty se drasticky zmenšily a investoři dávají přednost firmám, které osekaly výdaje co nejvíce,“ píše se ve zprávě Wood Mackenzie.

Odložené projekty zahrnují například ten v norské Arktidě firmy Statoil, Mad Dog 2 v Mexickém zálivu společnosti BP či druhou fázi Kašaganského ropného pole na pobřeží Kaspického moře. Průměrná „break-even“ cena, tedy ukazatel rentability těžby, je u odložených projektů 62 dolarů. Při ceně ropy pod 30 dolarů se firmám nevyplatí o takových projektech ani přemýšlet.