Manažeři ČEZ si vyplatili opční prémie. Šéf Beneš si přilepšil o 27 milionů korun

Energetická skupina ČEZ

Energetická skupina ČEZ Zdroj: Profimedia

 Více než třicet milionů korun si jen během května vydělal kvartet manažerů energetické společnosti ČEZ díky dosluhujícímu opčnímu programu. Manažeři v květnu získali a obratem prodali kolem 340 tisíc akcií své firmy, což odpovídá transakcím v celkovém objemu přes 210 milionů korun. V rozhodující míře obchodoval s akciemi šéf firmy Daniel Beneš, který si díky opcím přilepšil během měsíce o 27 milionů korun.

Manažery k živelným prodejům motivovaly i ceny akcií ČEZ, které letos po takřka čtvrtinovém posílení vystoupaly na svá sedmiletá maxima a analytici začali zhoršovat jejich růstové vyhlídky.

„Jde o doběh skončeného opčního programu, kdy manažeři využívají opce na akcie chvíli před vypršením jejich platnosti, jinak opce propadnou. Zároveň jde o časové okno, kdy byl oznámen návrh na dividendu a je před valnou hromadou,“ uvádí mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Starý motivační program pro šéfy ČEZ skončil k poslednímu dni roku 2019.

Po jeho skončení ale zbylo k rozdělení manažerům zhruba půldruhého milionu akcií, z čehož šéfové doposud vyčerpali zhruba 600 tisíc kusů. Akcie budou moci za výhodnější cenu od firmy nakoupit a zobchodovat na burze až do poloviny roku 2022.

Květen byl letos na využití akciových opcí manažery ČEZ nejsilnější. Od počátku roku přitom program podle evidence takzvaných insider obchodů České národní banky využila desítka šéfů firmy, kteří dohromady za zvýhodněné ceny získali přes půl milionu akcií ČEZ. Od loňského roku byl dosavadní motivační program vystřídán novým, navázaným na vývoj ceny energetických akcií.

„Obecně lze princip opčního programu pro manažery považovat za standardní nástroj, nicméně jeho konkrétní nastavení ve společnosti ČEZ nepovažuji za šťastné. Měl být nahrazen již dříve,“ soudí šéf obchodníka s cennými papíry eFrank.cz Aleš Prandstetter.

Manažerské transakce vyvrcholily ve druhé polovině května, kdy se akcie prodávaly nejdráže od konce dubna roku 2015 – v některých případech dosáhly na cílové ceny, které jim dávali analytici do vínku až v závěru roku. Jen letos cenné papíry podražily o 23 procent, což je zhruba dvakrát rychleji než celý pražský index PX. „Ceny elektřiny se zvedly a v akciích se promítl i příznivý efekt emisních povolenek,“ uvádí analytik České spořitelny Petr Bártek.

Růst ovšem možná už narazil na svůj strop, například analytička Sofia Savvantidová z banky Exane BNP Paribas v polovině května sice zvýšila cílovou cenu akcie ČEZ, ovšem z 546 na 576 korun a zároveň snížila investiční doporučení ze stupně „neutral“ na „podvážit“.

Zrušený, přesto stále výnosný, akciový opční program byl jako nástroj motivace managementu schválen v roce 2001. V posledních letech byl systém z různých stran kritizován. Bylo mu vytýkáno, že účastníci programu nežijí kompletní příběh akcionáře, a při růstu ceny akcií tak manažeři vydělají, ale při poklesu, na rozdíl od akcionářů, o hodnotu nepřicházejí.