MMF: Čínská měna už není podhodnocená, teď je načase uvolnit kurz

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK/AP

Čínská měna již není podhodnocená, Peking by však měl urychlit přechod k volně plovoucímu měnovému kurzu. Uvedl to Mezinárodní měnový fond (MMF). Čína dlouhou dobu čelila kritice, že uměle nízkým kurzem jüanu poskytuje svým vývozcům konkurenční výhodu.

„Podhodnocení jüanu bylo v minulosti důležitým faktorem vyvolávajícím velké nerovnováhy,“ napsal fond v pravidelné hodnotíci zprávě své mise v Číně. „Zhodnocení (čínské měny) během uplynulého roku však dostalo kurz na úroveň, která již není podhodnocená,“ dodal. V předchozích zprávách označoval fond čínský jüan za „mírně podhodnocený“, třebaže tato měna od přelomové revalvace z roku 2005 postupně zpevňovala.

Vyzýváme úřady k rychlému posunu k větší flexibilitě kurzu

V posledních měsících jüan výrazně posílil proti většině měn s výjimkou amerického dolaru, který v posledním roce rovněž silně rostl. MMF ale konstatoval, že Čína má i přesto dál vysoké přebytky obchodní bilance. „Domníváme se, že Čína by měla usilovat o dosažení v zásadě plovoucího kurzu do dvou až tří let,“ uvedl fond.

Trnem v oku Washingtonu

Čínu za její měnovou politiku dlouhodobě kritizují hlavně Spojené státy. Řada amerických zákonodárců a podniků si stěžuje, že Čína úmyslně podhodnocuje domácí měnu, aby zajistila domácím výrobcům výhodu na mezinárodních trzích. Aktuální vyjádření MMF by mohla Pekingu pomoci při měnových sporech s Washingtonem.

„Vyzýváme úřady k rychlému posunu k větší flexibilitě kurzu. Ta je klíčovou podmínkou pro velkou ekonomiku, jako je Čína, která usiluje o tržní tvorbu cen a rychle se stává součástí globálních finančních trhů,“ uvedl fond.

Kurz jüanu k dolaru:

MMF také doporučil Číně, aby poskytla své ekonomice rozpočtovou podporu, pokud by tempo jejího růstu sestoupilo v letošním roce pod 6,5 procenta. Fond očekává, že druhá největší ekonomika světa zvolní letos růst na 6,8 procenta a v příštím roce na 6,25 procenta. Za celý rok čínská ekonomika zpomalila na 7,4 procenta, což byl její nejpomalejší výkon za čtvrt století.

Čína usiluje o to, aby MMF zařadil jüan do koše měn, podle kterého je stanovována hodnota měnové jednotky SDR používané v rámci fondu. Rozhodnutí by mohlo padnout letos během pravidelného pětiletého přezkumu SDR. Na úkor jüanu by mohl poklesnout vliv dalších měn v koši, tedy amerického dolaru, eura, libry a jenu.