Nejhorší týden od roku 2011 připravil investory o miliardy

Burza

Burza Zdroj: ctk

Vánoce jsou sice za rohem, ale takzvaná Santova rallye, jak se říká tradičnímu růstu akciových trhů v předvánočním období, se letos nekoná. Většina akciových trhů má za sebou naopak nejhorší týden od srpna 2011, kdy vrcholila krize eurozóny. Tentokrát poslaly ceny akcií volným pádem dolů obavy o další zpomalení evropské ekonomiky, padající ceny ropy a dalších komodit, problémy v Rusku a nejistota politického vývoje v Řecku.

„Minulý týden byl velkým překvapením,“ uvedl pro Bloomberg Marshall Front, investiční ředitel společnosti Front Barnett Associates. „S padajícími cenami správci fondů asi přehodnocují své plány.“ Investoři mezitím nestíhají počítat ztráty. Z akciových trhů se minulý týden vypařilo přes 1,2 bilionu dolarů, když pokles ceny americké ropy WTI pod 58 a severomořské Brent pod 62 dolarů za barel opět připomněl nejistotu budoucího hospodářského růstu.

To se promítlo i do ukazatele volatility VIX, přezdívaného index strachu. VIX před víkendem překročil hodnotu 21 bodů, což představuje týdenní nárůst o 50 procent. Experti se snaží zklidnit situaci: „Na akciových trzích to vře kvůli koktejlu geopolitického vývoje a cen komodit, ale nesmíme panikařit. Podobné věci jsme viděli v minulosti a určitě jich budeme svědky i v budoucnu,“ řekl Tony Cross, analytik Trustnet Direct.

Vývoj indexu VIXVývoj indexu VIX | e15

Důvodů k obavám ale existuje více. Globální akciový index MSCI All-Country World v minulém týdnu odepsal 3,8 procenta. Nejvíce za téměř tři roky. Evropské indexy odevzdaly mezi pěti a šesti procenty. Řecké akcie zažily nejhorší pokles od krizového roku 1987 a brazilské akcie oficiálně vstoupily do medvědího trhu, když od září stihly ztratit dvacet procent.
Cena ropy a akce centrálních bankéřů zůstanou v centru dění i tento týden. „Pozornost investorů se v týdnu bude ubírat směrem k zasedání americké centrální banky Fed a k dalšímu vývoji ceny ropy,“ míní Pavel Ryska, analytik J&T banky.

IEA prostor pro růst nevidí
Mezinárodní agentura pro energii (IEA) snížila odhad růstu světové poptávky po ropě na příští rok. Důvodem je očekávaná nižší spotřeba pohonných hmot v Rusku a v jiných zemích vyvážejících ropu. Solidní produkce ropy v zemích mimo kartel vývozců OPEC zřejmě ještě zhorší převis nabídky, kvůli kterému ceny od června klesly o zhruba 40 procent. Tlak na pokles cen tak bude podle IEA pokračovat. Agentura nyní čeká růst světové poptávky po ropě v příštím roce o 900 tisíc barelů denně, což je o 230 tisíc barelů denně méně, než předpovídala v listopadu.

10 rizik pro světovou ekonomiku v roce 2015 podle banky HSBC