Obchodníci s ropou komoditní krizi necítí

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk/ap

I ve zbídačeném energetickém sektoru se najdou firmy, pro které byl loňský rok rekordně ziskový. Jde o globální obchodníky s ropou či zemním plynem. Obchodníci s ropou využívají rozdílu v cenách na různých místech, v různém čase a s různou dobou dodání. Ačkoli loňský pokles cen ropy nahlodal jejich tržby, rozkolísaný trh vytvořil více příležitostí k ziskovým obchodům.

Loni klesla spotová cena ropy, tedy s okamžitým dodáním, pod cenu ropy s dodáním v budoucnosti (takzvané futures kontrakty). To umožnilo obchodníkům nakoupit ropu s okamžitým dodáním a obratem ji prodat na futures trhu. Švýcarská firma Gunvor Group, která s ropou obchoduje, se pochlubila rekordním ziskem 1,25 miliardy dolarů, přestože jí tržby klesly. Objem obchodů jí stoupl o třetinu.

Další komoditní obchodník Trafigura uvedl, že rok 2015 byl pro něj historicky nejlepším. Také obchodní oddělení těžařských koncernů jako Royal Dutch Shell či BP zmírnila dopad nižších prodejních cen ropy na celkové hospodaření. „Byl to dobrý rok pro obchod,“ uvedl v únoru finanční ředitel BP. „Trading přispěl k prudkému nárůstu zisku našeho rafinačního a marketingového oddělení,“ uvedl Shell.

Vývoj ceny ropy BrentGraphical visualization of market data.Zdroj: ieconomics.com

Komoditní obchodní domy jsou tradičně velmi tajnůstkářské – v čemž jim pomáhá skutečnost, že většina z nich není kotována na burze – a i velké ropné firmy nerady mluví o výsledcích svých obchodních oddělení.

Například soukromá firma Vitol v úterý ke svým výsledkům uvedla, že tržby klesly v souladu s klesajícími cenami ropy, odmítla ale říci, jak to ovlivnilo její zisk. Jeden z mála veřejně obchodovaných komoditních obchodníků, firma Glencore, počátkem měsíce oznámil, že hrubý zisk EBITDA v jeho energetické divizi za rok 2015 vzrostl o 50 procent na 826 milionů dolarů.