Obchody na dluh se vracejí do přízně, pořád jsou ale slabší než před krizí

Pražská burza

Pražská burza Zdroj: Tomas Novak/Euro

Čeští brokeři hlásí růst poptávky klientů po dluhovém financování jejich obchodů. Zájem drobných burziánů o některý z typů úvěrů na nákup investic prý letos vzrostl v řádu jednotek procent, obdobně hovoří i data České národní banky. Důvodem jsou podle odborníků především silnější sázky na evropské akciové trhy, které letos utěšeně rostou.

„Obecně platí, že zájem investorů roste, pokud rostou trhy, a naopak. Tento rok jsme zaznamenali mírný nárůst obchodování na úvěr,“ uvádí šéf tradingu J&T Banky Jan Pavlík. „Oproti roku 2014 vidíme mírný růst objemu poskytnutých úvěrů,“ potvrzuje i Petr Žabža z Patrie s tím, že růst dosahuje několika procent. Sílící zájem potvrdila i banka UniCredit či spořitelní družstvo Creditas.

Ve srovnání s předkrizovou úrovní ale zůstává zájem o investování na páku podstatně slabší. „Půjčku na nákup cenných papírů v současné době využívá jen malá část našich klientů.

Změna strategií

V obecné rovině to souvisí s důsledky finanční krize před sedmi lety a změnami investičních strategií klientů, které se od té doby odehrály,“ vysvětluje Marek Hatlapatka z Cyrrusu. Obchodování je podle něj nyní podstatně méně agresivní, přibylo prý dlouhodobých investic a burziáni rovněž kladou větší důraz na rozložení rizik a vyplácení dividend.

Zájem o investiční půjčky vzbuzují takřka pouze zahraniční trhy. „Objemy obchodování na pražské burze dále klesají, zájem o investování jak za vlastní peníze, tak na páku, je tak nižší,“ připomíná osud domácí burzy mluvčí Raiffeisenbank Tomáš Zavoral. Zatímco pražská burza letos zatím ztrácí takřka dvě procenta, evropské akcie v průměru kolem šesti procent přidaly.

Pavel Drahotský: Investování v nejistých časech