Odložených IPO v Evropě přibývá

varšavská burza

varšavská burza Zdroj: ctk

V Evropě se hromadí firmy, které odkládají vstup na burzu. V prvním pololetí byly odloženy primární úpisy akcií (IPO) za téměř deset miliard dolarů. Vyplývá to z dat společnosti Dealogic. Důvodem je především vysoká rozkolísanost trhů a deziluze investorů z nedávných úpisů. Bankéři navíc říkají, že skutečný objem zrušených úpisů je ještě vyšší, než kolik ukazuje oficiální statistika, protože řada firem od svých plánů upustila v tichosti po neveřejných jednáních s investory.

Navzdory váhání evropských společností se vstupem na burzu odhaduje banka JPMorgan, že společnosti by chtěly na evropské trhy vypustit nové akcie za 30 miliard dolarů. Bankéři se nicméně spíše obávají dalšího propadu IPO aktivity v letošním druhém pololetí, pokud se sentiment výrazně nezlepší.

„Pokud se mi povede uskutečnit alespoň polovinu z primárních úpisů plánovaných na druhé pololetí, budu šťastný člověk,“ řekl agentuře Bloomberg nejmenovaný seniorní bankéř. „Jestliže bychom byli placení podle toho, co je nebo bylo v plánu uvést na burzu, byl by to skvělý rok,“ dodal bankéř.

Sledujte online na E15.

Primární úpisy je letos těžké dotáhnout do konce i ve Spojených státech a Asii, ale Evropa zažívá v tomto směru opravdu těžký rok. Z objemu 12,6 miliardy dolarů neuskutečněných IPO v prvním pololetí připadá na Evropu – podle údajů společnosti Dealogic 9,4 miliardy dolarů.

Bankia, problémy sužovaná španělská spořitelna, tento týden oznámila, že primárním úpisem získala 3,3 miliardy eur. Kampelička, která byla donucená nabídnout vysoký diskont z původní ceny, by se měla úpisem na burze zachránit.

Astraea Capital, společnost podnikající v oblasti právních sporů, se tento týden stala zatím poslední evropskou společností, která oznámila, že se raději porozhlédne po privátním financování namísto plánovaného úpisu na londýnské trhu AIM, který měl vynést 100 milionů liber.