OPEC těžil méně kvůli nepokojům v Libyi, stále však nad limitem

Rafinerie společnosti Technoexport v Iráku

Rafinerie společnosti Technoexport v Iráku Zdroj: e15

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) v listopadu těžila v průměru 30,3 milionu barelů suroviny denně, což je o 340 tisíc barelů méně než v předchozím měsíci. Produkce tak zůstala nad dohodnutým limitem 30 milionů, který členové kartelu běžně překračují v důsledku nedisciplinovanosti jednotlivých zemí. Saúdská Arábie by byla ochotna uvažovat o snížení těžby ropy pouze v případě, že by se k němu připojily i další země, včetně Ruska.

OPEC se minulý týden na zasedání ve Vídni dohodl, že nebude na letošní pokles cen ropy reagovat snížením těžebního limitu. Ceny ropy se v důsledku tohoto rozhodnutí propadly na více než pětiletá minima pod 70 dolarů za barel.

K listopadovému poklesu produkce v rámci OPEC přispěly nepokoje v Libyi, které narušily obnovování tamní těžby. Libyjské dodávky se snížily o 150 tisíc barelů denně. V některých dalších zemích OPEC narušily produkci údržbářské práce, dodávky z Angoly kvůli nim například klesly o 140 tisíc barelů denně.

„OPEC vyslal velmi jasný signál, takže by bylo zvláštní, kdyby někdo snižoval těžbu úmyslně,“ upozornil analytik Sam Ciszuk ze Švédské energetické agentury.

Vývoj ceny ropy Brent

Rozhodnutí z minulého týdne je významným posunem v politice OPEC, která byla až dosud zaměřená alespoň verbálně na podporu cen a jejich ochranu před poklesem. Výsledek v podstatě připravil scénu pro boj o podíl na trhu mezi OPEC a ostatními producenty, zejména prudce rostoucí těžbou ve Spojených státech.

OPEC se na světové těžbě ropy podílí asi třetinou a kdyby ji sám omezil, jeho podíl by se snížil ve prospěch amerických producentů.

Saúdská Arábie o snížení neuvažuje

Princ Turkí Fajsal, který v minulosti řídil saúdskoarabskou tajnou službu, uvedl, že Saúdská Arábie by byla ochotna uvažovat o snížení těžby ropy pouze v případě, že by se k němu připojily i další země, včetně Ruska.

Saúdská Arábie je nejvlivnějším členem kartelu OPEC a zároveň největším vývozcem ropy na světě. Rusko, které do kartelu nepatří, je největším světovým producentem ropy. Rusko před týdnem jednalo o situaci na ropném trhu se Saúdskou Arábií, Venezuelou a Mexikem, rozhovory ale žádné opatření na podporu cen suroviny nepřinesly.

Fajsal uvedl, že Saúdská Arábie se nechce vzdát svého podílu na trhu a nehodlá snížením své těžby umožnit jiným producentům, například Rusku, Nigérii a Íránu, aby dodávali ropu jejím zákazníkům. Fajsal rovněž upozornil, že Saúdská Arábie si vytvořila dostatečné finanční rezervy, aby i v době nízkých cen ropy pokryla své finanční potřeby. „V příštích několika letech nevidím v případě Saúdské Arábie žádnou bezprostřední krizi,“ dodal.