Pohádkové zisky akciových trhů končí

Burza

Burza Zdroj: ctk

Americké akcie od finanční krize vydělávají v průměru 25 procent ročně. S tím bude ale brzy konec. Podle studie banky Barclays a Leuthold Group poroste index S&P 500 tempem pouhých tří procent. Takový je průměr od roku 1929.

Investiční ředitel Leuthold Group Doug Ramsey a ekonom Barclays Jonathan Glionna pro agenturu Bloomberg uvedli, že americké akcie letos už neporostou o více než procento.

Studie nepředvídá konec růstu akciových trhů, jen očekává razantní pokles jeho tempa a odkazuje se na oslabující sentiment investorů, kteří nakupují největší množství derivátů od roku 2008. Ty je mají zajistit proti případnému pádu trhu.

S tím souvisí také očekávání poklesu tempa růstu zisků firem kotovaných na burzách. „Mírněme svá očekávání na příští roky,“ řekl Bloombergu Ramsey. „Je nesmyslné se domnívat, že ze současných úrovní nás čeká rychlejší než průměrný růst,“ dodal.

S&P 500 v minulém týdnu přidal 1,2 procenta v naději, že pomalejší ekonomický růst především v eurozóně přiměje centrální banky držet úrokové sazby na rekordně nízkých úrovních po delší dobu. Tato důvěra u investorů zastínila negativní vliv eskalace napětí na východě Ukrajiny.

Vývoj indexu S&P 500:Vývoj indexu S&P 500Vývoj indexu S&P 500 | Yahoo Finance

Od začátku roku vzrostly americké akcie o 5,8 procenta. Před rokem ale touto dobou posilovaly již o 16 a v roce 2012 o 12 procent. Index S&P 500 letos uzavřel na rekordních hodnotách více než dvacetkrát. Tempo růstu ale zpomalilo na nulu a index se již měsíce drží těsně pod psychologickou úrovní dvou tisíc bodů.

Podle analytiků za tím stojí dva důvody. Nacenění firem je nejvyšší od roku 2010 a dolaroví investoři se již připravují na konec levných peněz, protože letos na podzim americká centrální banka uzavře kapitolu tištění peněz s názvem kvantitativní uvolňování.