Popularita eura slábne, jeho podíl na devizových rezervách klesl pod pětinu

Euro, ilustrační foto

Euro, ilustrační foto Zdroj: Public domain: Pete via Flickr

Podíl eura na světových devizových rezervách klesl ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku poprvé za 14 let pod 20 procent a podíl amerického dolaru dál rostl. Celkový objem světových rezerv klesl druhé čtvrtletí za sebou. Vyplývá to z údajů Mezinárodního měnového fondu (MMF).

Podíl dolaru na takzvaných alokovaných rezervách, o nichž MMF přesně ví, kde jsou, stoupl na 64,06 procenta celosvětového objemu ze 63,98 procenta ve třetím čtvrtletí a z 62,9 procenta o rok dříve. Objem dolarů umístěných v rezervách dosáhl 4,36 bilionu.

Podíl eura v rezervách klesá už dva roky a nyní sestoupil na 19,91 procenta ze 20,34 procenta ve třetím kvartále a ze 22,2 procenta na konci roku 2014. Rezerv v evropské měně držely centrální banky nejvíce v roce 2009, kdy její podíl vystoupal až na 28 procent. Od té doby ale kvůli obavám z evropské dluhové krize podíl eura výrazně klesá, vesměs ve prospěch amerického dolaru.

V posledních dvou letech odráží pokles podílu eura v rezervách podle analytiků všeobecný odchod správců rezerv od evropské měny. Ti reagují na to, že Evropská centrální banka (ECB) předloni zdražila držení eur tím, že snížila jednu ze svých úrokových sazeb do záporného pásma, a v uvolňování své měnové politiky dál pokračuje.

Ztenčovánní rezerv

Celkový objem globálních devizových rezerv se v minulém čtvrtletí snížil o 2,8 procenta na 10,92 bilionu dolarů. Jsou zde započítány i takzvané nealokované rezervy, o nichž MMF s jistotou neví, která centrální banka je drží, vesměs se však přisuzují Číně. Celkový objem alokovaných rezerv stoupl o 200 miliard dolarů na 6,8 bilionu dolarů.

Objem nealokovaných rezerv postupně klesá, zatímco podíl alokovaných rezerv stoupá, protože Čína loni začala postupně hlásit složení svých nealokovaných rezerv, a tím je převádět do alokovaných. Celý proces by měla dokončit během dvou až tří let, uvádí MMF.

Oficiální čínské rezervy, které jsou nejvyšší na světě, ale podle údajů čínské centrální banky v prosinci klesly o 108 miliard na 3,33 bilionu dolarů a zaznamenaly rekordní pokles. V únoru se dál snížily na 3,20 bilionu dolarů, nejníže od konce roku 2011, sdělila centrální banka podle agentury Reuters.