Pražská burza předčí v dividendách většinu světa

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Kouzelnou formulkou, která pražskou burzu udržuje v zorném poli finančního světa, je dividenda. Domácí firmy letos podle odhadu expertů vyplatí akcionářům ze svých zisků kolem 45 miliard korun, což znamená dividendový výnos kolem 5,7 procenta. Domácí burza by se tak stala třetím nejatraktivnějším trhem v Evropě a jedním z nejvýnosnějších parketů světa. Poklesu zájmu investorů se však domácí trh zřejmě nevyhne. Nad řadou dividendových stálic na pražském parketu visí totiž letos otazníky.

„České akcie mají vyšší dividendový výnos než takřka všechny vyspělé země,“ uvádí Josef Němý z Komerční banky. Světový průměr tak Praha překračuje více než dvojnásobně, více vynášejí jen burzy v Panamě nebo Laosu, v Evropě pak srbské a rumunské akcie. Loni vygenerovaly akcie obchodované na pražské burze svým majitelům v dividendách přes 51 miliard korun.

Důvod, proč české akcie nesou jedny z nejvyšších dividend na světě, domácím firmám příliš nelichotí. „V Praze se obchodují zralé firmy, které takřka neexpandují a podprůměrně investují, a to zejména do provozu,“ uvádí Petr Hlinomaz z BH Securities. Vzniklou hotovost pak kvůli chybějícím investičním možnostem raději vyplatí akcionářům. „V Praze chybí rychleji rostoucí firmy, zejména z technologického segmentu. Těch je naopak hodně v USA a v Asii, a proto jsou tamní dividendové výnosy mnohem nižší,“ dodává Němý. Tamní akciové trhy tak investorům nabídnou dividendový výnos jen mírně převyšující dvě procenta.

Největším rozčarováním se pro investory mohou stát akcie Telefóniky. Ačkoli loni ještě španělská dcera vyplatila akcionářům 30 korun na akcii, letos může být vše jinak. „Šance, že Telefónica po převzetí PPF vyplatí dividendu, je padesát na padesát,“ uvádí Petr Hlinomaz. Expertní odhady míří k poklesu loňské dividendy o třetinu, tedy na 20 korun na akcii. I tak by aktuální dividendový výnos akcie činil necelých sedm procent. Dividenda má jít dolů i v případě dalšího domácího dividendového šampiona, Philip Morris ČR. Trh očekává, že tabák letos vyplatí 880 korun na akcii, tedy o dvacet korun méně než loni. Méně mají vyplatit i Fortuna a Erste, která již předpověděla dosažení nižšího zisku. Zachování výplaty na úrovni 40 korun na akcii se naopak očekává u ČEZ, do státní pokladny by tak díky dividendě připlulo kolem 15 miliard korun.

Jediným titulem, kde mají investoři k dispozici vodítko v podobě návrhu představenstva, je Komerční banka. Vyplatit hodlá 230 korun na akcii, tedy stejně jako loni. Francouzská matka Société Générale si tak výplatou polepší o bezmála 5,3 miliardy korun. Bez dividend se letos budou muset obejít akcionáři mediální CME, na výplatu nemohou pomýšlet ani majitelé akcií ztrátového Unipetrolu a NWR, ani korunu experti neočekávají rovněž od Tatra Mountain Resort či Orka.

Očekávané dividendy firem obchodovaných na pražské burze ze zisku roku 2013 (v korunách)
ČEZ 40
Erste 2,8 až 6,9
Fortuna 8,2
Komerční banka 230
Pegas 28,8
Philip Morris 880
Stock 2,7
Telefónica 20 až 30
VIG 35,6

Pramen: Bloomberg, monitoring E15