Pražská burza vyklízí pozice, někdejší úspěch je zapomenut

Burzovní palác

Burzovní palác Zdroj: Euro Tomas Novak

Ty lepší časy má pražská burza neoddiskutovatelně za sebou. Naposledy se Komerční banka přiznala, že klientům radí investovat v zahraničí. „Naší primární strategií je přesunout klienty do zahraničí, kde je více akciových titulů a lepší příležitosti,“ řekl vedoucí obchodu s akciemi KB Radek Neumann v rozhovoru pro agenturu Bloomberg. „Chybějící likvidita, slabá ekonomika a fakt, že českým firmám chybí růstový příběh znamená, že investoři odcházejí jinam,“ dodal.

Burzu cenných papírů Praha nezachrání ani historická výkonnost. Za uplynulých deset let překonala řadu vyspělých trhů včetně amerických indexů Dow Jones a S&P 500. Od července 2003 vydělaly americké indexy kumulativně, bez započtení dividend, jen asi 15 procent. Index PX vydělal 55 procent.

S příchodem krize na sklonku roku 2008 přišel propad, ze kterého se tuzemský parket již nevzpamatoval. Od počátku roku 2008 do dneška přišel index PX o více než 50 procent hodnoty doprovázený poklesem objemů obchodů a přesunem investorů na jiné trhy. Ještě v roce 2007 se v Praze zobchodoval bilion korun, loni to bylo čtyřikrát méně. Zatímco jiné indexy jsou po krizi již na nových maximech, pražská burza se potácí na úrovni roku 2005 a letos je šestou nejhorší na světě, hůře je na tom v Evropě jen Kypr.

„Vývoj indexu PX procházel několika naprosto rozdílnými periodami. Devadesátá léta nebyla úspěšná, složení indexu se měnilo a hodnota padala. Ve druhé fázi již byl obrázek příznivější,“ vypočítává Marek Hatlapatka ze společnosti Cyrrus. „Od počátku roku 2002 do konce 2007 se index vyšplhal z hodnoty 395 bodů až na 1815 bodů. Za šest let to bylo zhodnocení 460 procent,“ dodává Hatlapatka.

V roce 2004 rostla pražská burza o 57 procent a stala se jedním z nejvýkonnějších akciových trhů roku. V té době kulminoval do Česka příliv zahraničního kapitálu.

Od zahájení výpočtu burzovního indexu PX 50 v dubnu 1994 do konce loňského roku přinesla burza kumulativní zhodnocení 44 procent, vyplývá to z dat agentury Bloomberg, která do kumulativního zhodnocení od roku 2006 započítává také vyplacené dividendy. To představuje jen o něco více než dvouprocentní výnos ročně. Dnešní spořicí účty nenabízejí úrok o mnoho nižší.

Index PX v posledních pěti letechIndex PX v posledních pěti letechIndex PX v posledních pěti letech|bruner@mf.cz