Rubl se vůči dolaru opět blíží svému historickému dnu

ilustrační foto, rubl/dolar

ilustrační foto, rubl/dolar Zdroj: CTK,

Kurz ruského rublu se v průběhu posledních dní vrátil na historická minima, za něž se obchodoval na začátku letošního roku. Na konci pondělního obchodování stál jeden dolar 70,52 rublu, což je druhá nejvyšší cena v historii směnného kurzu obou měn. Výš byl kurz jen přes vánoční svátky roku 2014, kdy jeden dolar stál 72,431 rublu. "Hlavním důvodem oslabení rublu je dramatický pokles cen ropy v posledních týdnech," vysvětlil analytik ČSOB Petr Báča.

„V posledních měsících však rublu neprospívají ani ekonomické sankce a ozbrojený konflikt probíhající na Ukrajině. Tyto faktory patrně přetrvají i v měsících následujících,“ dodal Báča s tím, že v následujících měsících očekává spíše stabilizaci cen ropy. Od toho by se měl následně odvíjet i stabilnější kurz rublu za předpokladu stabilní politické situace, a to zejména ve srovnání s posledními týdny.

Ceny ropy však budou i nadále sledovat především další vývoj v Číně, který s sebou nese negativní riziko pro ceny komodit obecně. Negativním rizikem je i blížící se zpřísňování měnové politiky v USA.

„Ropa se nyní obchoduje za cenu okolo 44 dolarů za barel. To je výrazně pod očekáváními celého trhu. Ten předpokládal, že cena se nyní bude pohybovat mezi 50-60 dolary za berel s výhledem na mírný růst,“ vysvětlil analytik Home Credit Michal Kozub. Podle něj by však již k dalším propadům ceny ropy nemělo docházet. „Je ale zajímavé vidět, jaká je míra zisku na těžbě ropy a obnažuje to nákladovou strukturu těžby v jednotlivých zemích. Při ceně 120 dolarů, která byla vloni, se těžba vyplácela prakticky všem. Nyní je to opačná strana mince,“ dodal Kozub.

Už v průběhu víkendu přitom oznámily ruská vláda a centrální banka, že připravují opatření na podporu oslabujícího rublu v podobě zvýšeného prodeje deviz na ruském trhu. Rubl poslední týden padal na nová minima za půl roku. Slovní intervence ruských autorit mu nicméně na začátku obchodovacího týdne nijak nepomohla.

„Přirozeně pomůžeme centrální bance z hlediska dodatečného přísunu zahraničních měn,“ řekl o víkendu premiér Dmitrij Medveděv. „V příštích dnech zahájí naši největší vývozci prodeje deviz, což ovlivní kurz rublu,“ dodal.