Spojené státy začínají vyvážet kapalný zemní plyn, zatím je moc drahý

LNG terminál Sabine Pass

LNG terminál Sabine Pass Zdroj: lng17.org

Na konci ledna si z čerstvě vybudovaného terminálu Sabine Pass odveze první dodávku amerického LNG společnost BG Group. I když je americký zkapalněný zemní plyn (LNG) levný, v Evropě zatím cenově prohrává.

Dějiště dvou bitev z americké občanské války, průliv Sabine Pass, se stává symbolem amerického vstupu na světové trhy se zkapalněným zemním plynem LNG. Na konci ledna si z tamějšího terminálu na zkapalňování plynu, který postavila společnost Cheniere Energy, odveze britská skupina BG Group první zásilku amerického LNG. Začne éra, kterou mnozí analytici považují za revoluci na světovém trhu se zemním plynem.

Do první z celkově plánovaných šesti zkapalňovacích linek v Sabine Pass už proudí denně přes 140 tisíc metrů krychlových zemního plynu a podchlazenou kapalinou se plní exportní zásobník, potvrdil agentuře Bloomberg Richard Ennis z banky ING, která výstavbu terminálu financuje.

Svět se tak konečně bude moci podílet na americké břidlicové revoluci, která dokázala srazit cenu zemního plynu v USA za deset let na čtvrtinu. Při aktuální ceně 2,10 dolaru za milion britských termálních jednotek (MBtu) je americký plyn dvakrát levnější než plyn na evropských spotových trzích.

Kalkulace ceny LNG ze Sabine PassKalkulace ceny LNG ze Sabine Pass | E15

Cheniere Energy tvrdí, že díky nízké ceně plynu v USA a relativně nízkým nákladům na stavbu terminálu bude mít Sabine Pass nad světovými konkurenty navrch. Odběratelům stačí, když se LNG bude ve světě prodávat kolem osmi dolarů za MBtu. Do Evropy se podle Cheniere vyplatí vyvážet ještě při ceně sedm dolarů a do Asie při ceně devět dolarů za MBtu. Nově budované australské terminály potřebují dvakrát vyšší cenu.

Z pohledu zisku nebude první vypravená loď zrovna velký úspěch. V Evropě dnes plyn na spotových trzích stojí zhruba pět dolarů za MBtu. V Asii se kupuje LNG na spotovém trhu za asi sedm dolarů. „Je jasné, že na začátku roku 2016 je americký LNG v Evropě nekonkurenceschopný. V Asii se cenově vyrovná stávajícím kontraktům. Ale klesající cena ropy, na niž jsou dlouhodobé smlouvy navázány, ho z trhu brzy začne vytlačovat,“ říká Nikos Tsafos, hlavní analytik společnosti Enalytica. Obrat se čeká až v roce 2020.

Nástup amerického LNG podle analytiků bude tlačit cenu LNG na spotovém trhu dolů. Navíc přispěje k poklesu cen z dlouhodobých kontraktů. Cheniere a další americké firmy sázejí na růst poptávky po LNG v Evropě a Asii. Do roku 2025 by evropská poptávka měla vzrůst podle odhadů konzultantů z Wood Mackenzie na trojnásobek loňské spotřeby. V Asii by zájem o LNG měl vzrůst o dvě třetiny.