Švýcarsko šokovalo trhy: frank vyletěl o 30 procent, koruně situace svědčí

švýcarský frank

švýcarský frank Zdroj: E15

Švýcarská centrální banka (SNB) šokovala finanční trhy zrušením limitu pro kurz domácí měny vůči euru, který zavedla před více než třemi lety. Švýcarský frank po dnešním rozhodnutí SNB posílil vůči jednotné evropské měně o téměř 30 procent. Euro reagovalo propadem na jedenáctileté minimum vůči americkému dolaru. To se odrazilo oslabením kurzu měn zemí střední a východní Evropy - s výjimkou české koruny. Ta dokonce posílila pod 28 korun za euro.

SNB v roce 2011 zavedla politiku bránící poklesu kurzu eura vůči švýcarskému franku pod 1,20 švýcarského franku, aby zabránila negativním dopadům silné domácí měny na ekonomiku. Po zrušení této politiky se euro propadlo dokonce až na 0,8052 franku. Později však velkou část ztrát smazalo a po den zakončilo na 1,03 franku, což představovalo zhruba 15procentní pokles a největší výkyvy franku od zavedení plovoucích kurzu.

Přitom ještě před několika dny označovali představitelé SNB stanovený limit za základní kámen měnové politiky centrální banky. „Trh to naprosto zaskočilo,“ řekl k dnešnímu rozhodnutí centrální banky analytik Jonathan Webb ze společnosti Jefferies. Dodal, že SNB se tak pravděpodobně připravuje na předpokládané zahájení takzvaného kvantitativního uvolňování měnové politiky Evropskou centrální bankou (ECB). Podle guvernéra SNB Thomase Jordana ale bylo rozhodnutí zrušit tři roky platný strop dobře promyšlené, neboť tato měnová politika byla neudržitelná.

Rozhodnutí švýcarské centrální banky následně prohloubilo propad kurzu eura vůči dolaru. SNB doposud udržovala kurz švýcarského franku na požadované úrovni pomocí nákupů eur. Zrušení limitu tak znamená konec těchto nákupů, tedy i nižší poptávku po eurech, upozornila agentura DPA. Evropská měna tudíž spadla na jedenáctileté minimum, když sestoupila dokonce až na 1,1575 dolaru, tedy na nejnižší úroveň od listopadu 2003. Odpoledne se její kurz vrátil na hodnoty kolem 1,1731 dolaru.

Uvedené důsledky verdiktu SNB se v návaznosti dotýkají i kurzu ostatních evropských měn včetně české koruny, která nejprve reagovala půlprocentním propadem, aby následně ztráty umazala a dostala se dokonce pod hranici 28 korun za euro. Obchodování zakončila na 27,99 koruny za euro.

Vývoj koruny k euru

Situace se ale pro ostatní státy v regionu vyvíjí hůře. Polský zlotý zaznamenal propad o jedno procento, největší problémy ale má s dopady rozhodnutí švýcarské národní banky Maďarsko. „V Polsku a Maďarsku pořád existuje ohromný objem úvěrů v eurech a francích,“ říká Manik Narain z UBS. Forint tak zaznamenal výrazný propad právě vůči euru, když jeho hodnota klesla po rozhodnutí SNB o dvě procenta. Odpoledne polovinu ztrát smazal.

Problém mají i švýcarské akcie
Švýcarský index SMI spadl o více než 8,5 procenta. To představuje největší jednodenní pád od roku 1989. Stejným tempem ztrácejí akcie výrobce hodinek Swatch a cementu Holcim. Generální ředitel Swatch Nick Hayek označil rozhodnutí banky za „cunami“ pro švýcarskou ekonomiku.
Šéf obchodování ve firmě Central Markets Investment Managament Darren Courney-Cook volí podobná slova a hovoří o „masakru.“ Ten se částečně dotýká také evropského indexu FTSEurofirst 300. Klesl o 1,3 procenta. „Je to velmi riskantní krok. Odráží se to v reakci trhu, která je extrémní,“ prohlásil ekonom Alessandro Bee ze společnosti Sarasin.

Krátkodobá bolest

I přes zmíněné důsledky posílení franku guvernér švýcarské centrální banky tento směr vývoje brání. „Rozhodli jsme, že nemá smysl pokračovat v politice, která není udržitelná a kterou lze uplatňovat pouze soustavnými intervencemi na trhu,“ řekl Thomas Jordan poté, co centrální banka svým rozhodnutím šokovala finanční trhy.

„Když dospějete k závěru, že ve střednědobém horizontu je nutné upustit od měnové politiky, pak nemá smysl pokračovat, i když to krátkodobě bolí,“ dodal.

Guvernér také uvedl, že bude-li třeba, zůstane centrální banka nadále aktivní na devizovém trhu, aby ovlivňovala měnové podmínky. Doplnil, že inflační výhled Švýcarska je nízký, avšak neočekává, že by země sklouzla do deflační spirály.

Vývoj eura k franku