Švýcarský boj proti silnému franku je zatím neúspěšný

švýcarský frank

švýcarský frank

Švýcarská centrální banka (SNB) posílí dosavadní opatření ke snížení kurzu franku, který podle ní zůstává silně nadhodnocený a pro ekonomiku představuje problém. S okamžitou platností tak banka zvyšuje objem svých vkladů na viděnou z dosavadních 120 miliard na 200 miliard franků. Rozšíří tak měnovou bázi, což by mělo i snížit atraktivitu měny. Analytici jsou ale skeptičtí, podle nich to nestačí. Reakce trhu jim dala zapravdu, protože frank pokračoval v růstu.

„Opatření, která centrální banka proti růstu švýcarského franku zatím přijala, jsou znát. Nicméně švýcarský frank zůstává masivně nadhodnocený,“ píše se ve sdělení centrální banky. Aby dosáhla nového cíle, který si u kurzu své měny stanovila, začne nakupovat státní dluhopisy a sáhne také po devizových swapech.

SNB už snížila základní úrok téměř na nulu a minulý týden oznámila, že k rychlejšímu zvýšení likvidity franku využije devizových swapů. Pokud to bude nutné, je centrální banka připravena sáhnout také k dalším opatřením, která by pomohla kurz měny snížit.

Další kroky přitom nejspíš budou třeba, protože trh si z dosavadních kroků centrální banky těžkou hlavu nedělá. Kolem poledne vykazovalo euro vůči franku pokles asi o 1,2 procenta a prodávalo se za zhruba 1,13 CHF. Podobně kurz dolaru oslabil o dalších asi 1,3 procenta na 0,7859 CHF. Frank přitom bezprostředně po oznámení zpevnil až o dvě procenta.

„Jak je vidět z vývoje křížových kurzů vůči švýcarskému franku, trh je velmi zklamán, že centrální banka přímo neintervenuje,“ poznamenal analytik společnosti IGM Mark Mitchell. „Je to klasický příklad, kdy se kupují spekulace a prodávají fakta. Tentokrát ale fakta nebyla ani zdaleka tak působivá jako zveřejněné zprávy,“ dodal s odkazem na anglické přísloví „buy on rumour, sell on news“, jímž se obchodníci často řídí. Znamená to, že investoři nakupují před zveřejněním určité zprávy a prodávají hned, jak je potvrzena.

Nepříznivým vývojem kurzu švýcarské měny se má ještě zabývat vláda. Trh očekává, že kabinet přijde s opatřením za zhruba 1,5 miliardy franků (asi 32,7 miliardy korun), aby pomohl mírnit dopady vysokého kurzu franku na ekonomiku. Podle listu Tages Anzeiger se počítá třeba s daňovými úlevami pro hotely a exportéry.

Švýcarský frank je považován za stabilní měnu, která lépe odolává otřesům na finančních trzích, než měny jiných zemí. Vysoký zájem o nákup švýcarského franku je patrný hlavně v posledních týdnech, kdy klesaly ceny akcií. Frank tak posouval historická maxima vůči euru i dolaru. Nejvíce na to doplácejí švýcarští vývozci, neboť cena jejich zboží v zahraničí se při zpětném přepočtu na franky snižuje.

Vývoj kurzu eura k franku v posledních dvou letech:Kurz eura k franku v posledních dvou letech.Kurz eura k franku v posledních dvou letech. | E15