Tržní podíl saúdskoarabské ropy klesl ve většině klíčových zemí

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk/ap

Saúdská Arábie, největší světový vývozce ropy, doplácí na zostřenou konkurenci v podobě Spojených států, Ruska či Nigérie. Během uplynulých tří let totiž ztratila část podílu na trhu u většiny svých největších odběratelů, vyplývá z analýzy konzultantské společnosti FGE.

Nejmarkantnější propad poptávky po své ropě (o 31 procentních bodů za tři roky) zaznamenala Saúdská Arábie v Jihoafrické republice, odkud ji vytlačuje produkce z Angoly a Nigérie.

Pro Rijád znamená komplikace také relativně mírný pokles tržního podílu (o tři až čtyři procentní body) v Číně a Spojených státech, jelikož oba státy jsou největšími světovými dovozci ropy.

V posledních letech ji však stále více získávají z dalších zdrojů: v případě USA to jsou místní břidličné písky, v případě Číny pak Rusko, které za posledních pět let zvýšilo vývoz do Číny na dvojnásobek.

Jak se změnil export ropy ze Saúdské Arábie do jednotlivých zemí (v tisících barelů za den):Jak se vyvíjel export ropy ze Saúdské Arábie do jednotlivých zemích (v tisících barelů za den)Jak se vyvíjel export ropy ze Saúdské Arábie do jednotlivých zemích (v tisících barelů za den) | Independent

„Konkurenti Saúdské Arábie se velmi agresivně derou na už tak dost nasycený trh. Za této situace je pro Rijád velmi obtížně svou ropu udat,“ řekl pro Financial Times analytik společnosti Citigroup Ed Morse.

Blízkovýchodní království ztratilo část svého postavení na devíti z patnácti největších trhů s ropou, dokázalo však navýšit tržní podíl v Japonsku, Brazílii a Indii, čímž částečně zmírnilo ztráty v jiných zemích.

Loni Saúdská Arábie svou pozici na globálním trhu s ropou dokonce mírně vylepšila, když pokryla 8,1 procenta poptávky. To je o dvě desetiny procentního bodu více než v roce 2014, stále však pod úrovní 8,5 procenta z roku 2013.

Jak se vyvíjel tržní podíl ropy ze Saúdské Arábie v jednotlivých zemích (zvětšíte kliknutím):

Rijádu však způsobuje problémy nejen jeho postavení na globálním trhu, ale zejména cena ropy, jež v daném tříletém období klesla o více než polovinu.

To má závažné důsledky pro saúdský rozpočet, který letos vykáže rekordní deficit 367 miliard rijálů (2,4 bilionu korun), tedy asi 15 procent hrubého domácího produktu.

Ceny ropy má stabilizovat dohoda Saúdské Arábie, Ruska, Venezuely a Kataru o zmrazení její produkce na úrovních z ledna letošního roku.

Saúdská Amerika aneb jak se hraje hra s ropou