Vedra decimují americkou úrodu, ceny komodit stoupají

Rozkolísané trhy ve světě hlásí další pohyb: nahoru jdou ceny zemědělských plodin. Jejich růst odstartovalo snížení předpovědi letošní úrody, které vydala americká vláda. Na vině je vlna veder a následné sucho, které zasáhly Spojené státy. „Nezvykle vysoké teploty a podprůměrné srážky během července v oblastech pěstujících kukuřici prudce snížily odhady letošní sklizně,“ uvádí zpráva federálního ministerstva zemědělství.

Cena kukuřice ve futures kontraktech na chicagské komoditní burze se v pátek vyšplhala na 7,19 dolaru za bušl (asi 25,5 kilogramu), jde o dodávky na letošní prosinec. Na rekordu se stejná plodina ocitla na začátku června, kdy atakovala osmidolarovou hranici.

Za očekáváním podle americké administrativy zůstane také produkce pšenice a sóji. Evropu trápí opačný problém, déšť. Vytrvalé srážky odsouvají sklizeň pšenice v Německu a Polsku, které pěstují čtvrtinu obilí celé Evropské unie. Odklad žní v kombinaci s přívaly vody navíc škodí obilí, jež zůstává na polích. Výsledkem může být méně kvalitní sklizeň. „Ceny budou muset jít nahoru, aby lépe odpovídaly vysoké poptávce,“ uvedl pro agenturu Bloomberg Hussein Allidina, šéf komoditního výzkumu v bance Morgan Stanley.

Extrémní situace nastala i v Česku. Pěstitelé chmele očekávají, navzdory podmáčené půdě, solidní úrodu chmele, ale vysoké výnosy z minulých let způsobily, že chmele je celosvětově nadbytek a v podstatě se ho ani nevyplatí česat. Sklizeň základních obilovin, odhaduje Český statistický úřad, má být o 6,4 procenta vyšší než loni, nepatrně klesnout má úroda řepky.

Ještě loni měl starý kontinent a jeho sousedé stejnou svízel jako teď zámoří. Velká vedra, která postihla zejména Rusko, tehdy vyhnala cenu pšenice na dvouletá maxima – Moskva reagovala na domácí úbytek sklizně ve výši zhruba třiceti milionů tun zákazem vývozu a omezení prodloužila loni v říjnu na první polovinu tohoto roku.

Růstový výhled komodit pomáhá mezitím agrobyznysu a dalším navázaným odvětvím. V reakci na zprávy o nižší úrodě a předpokládané horší kvalitě rostly ceny akcií výrobce traktorů Deere & Co, obchodníků s komoditami jako Archer Daniels či Bunge a výrobců umělých hnojiv, například společnosti Potash. Růst cen zemědělských komodit může naopak omezit manévrovací prostor centrálních bank. Vyšší ceny, a to zejména kukuřice, se rychle projeví zvýšením cen masa a růstem inflace. Centrální banky Číny a Indie právě proto letos opakovaně zvýšily úrokové sazby.

Jakékoli potíže se sklizní ve Spojených státech, které jsou největším světovým vývozcem zemědělských komodit, přímo dopadají na globální trh. Na světové produkci se v případě kukuřice podílejí polovinou, u sóji třetinou a pětinou u pšenice. „Vyšší ceny kukuřice budeme vidět delší dobu,“ domnívá se poradce chicagské AgResource Dan Basse.