Zásoby ropy v USA poprvé po šesti letech klesnou

Ropné zařízení

Ropné zařízení Zdroj: Anadarko

Kvůli agresivní cenové politice ropného kartelu OPEC letos poprvé po šesti letech klesnou prokázané zásoby ropy ve Spojených státech. Loni se zásoby, které se vyplatí při stávající ceně ropy a úrovni technologie těžit, vyšplhaly na 39,9 miliardy barelů, což je nový rekord od roku 1972. K meziročnímu zvýšení zásob o 3,4 miliardy barelů přispěly dvěma miliardami texaské břidlicové oblasti Eagle Ford a Permian Basin.

Americké ropné zásoby rostly šest let v řadě díky tomu, že při stoupajících cenách ropy se začala vyplácet těžba z dříve nerentabilních břidlicových ložisek. Propad cen ropy na méně než polovinu loňské úrovně povede ke snížení těžitelných zásob, uvádí americká vládní Energetická informační agentura.

Pokud platí předpoklad, že OPEC začal cenovou válku právě s cílem oslabit rozkvétající americký ropný průmysl, může příští týden na svém zasedání slavit. Kartel navíc podle analytiků oslovených agenturou Bloomberg potvrdí stávající úroveň těžby ve výši 30 milionů barelů denně, která drží cenu barelu u 40 dolarů. Nic na tom nezmění ani nespokojená část OPEC. Venezuela, která je na příjmech z ropy závislá, volá po snížení těžby, aby se barel vyšplhal na 88 dolarů. Jen letos kvůli nižším příjmům z ropy klesne hrubý domácí produkt jihoamerické země o 10 procent.

Stávající úroveň těžby ve výši 30 milionů barelů denně nejspíše zachová příští týden kartel OPEC.

Krvácí i Saúdská Arábie, strůjce cenové politiky OPEC. Díky finančním rezervám a přístupu na dluhopisové trhy však zatím umí pokrývat deficit ve veřejných financích, který dosahuje 20 procent HDP. „Není důvod čekat změnu. Strategie funguje, jen nevyřeší problém přes noc. Poměry na trhu se už mění, tlak na břidlicovou těžbu je velký,“ říká Antoine Halff z Centra pro globální energetickou politiku na americké Columbia University.