Češi jsou skeptičtí, jen desetina čeká pokles nezaměstnanosti

Úřad práce

Úřad práce Zdroj: Sedmicka

Skoro polovina Čechů a Češek si myslí, že v příštích dvou letech nezaměstnanost v Česku ještě poroste. Její snížení očekává jen desetina lidí. Přibývá těch, podle nichž je práci obtížné sehnat. Tento názor má víc než polovina dotázaných. Vyplývá to z červnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění.

Mezi veřejností stále převládají z vývoje nezaměstnanosti v nadcházejících dvou letech obavy. Jen desetina dotázaných je optimistická. Výrazné zvýšení nezaměstnanosti v příštích dvou letech očekává 13 procent lidí. Podle 35 procent dotázaných se počet lidí bez práce zvýší částečně. Stejná by měla situace zůstat podle třetiny Čechů a Češek. O částečném snížení nezaměstnanosti je přesvědčeno devět procent lidí, o výrazném pak jen každý stý.

Skeptičtější jsou osoby bez práce. Z nich očekává zhoršení situace pětina. Pozitivně budoucnost nevidí ani dotázaní se špatnou životní úrovní a ti, podle nichž je nezaměstnanost příliš vysoká. Zatímco v letech 2004 až 2008 se vnímání situace zlepšovalo, po nástupu krize se razantně zhoršilo. Podle CVVM veřejné mínění přesně kopíruje výkyvy na trhu práce.

Proti minulým letům přibylo lidí, kteří si myslí, že většina nezaměstnaných nemůže vůbec žádnou práci sehnat. Tento názor má 39 procent dotázaných. Loni jich byla zhruba třetina, v roce 2008 pak 13 procent. Naopak ubylo těch, co míní, že není možné najít vhodnou práci. Tvrdí to 38 procent lidí, loni to bylo 45 procent a v roce 2009 polovina. Skoro pětina oslovených si nyní myslí, že nezaměstnaní nechtějí pracovat. V době konjunktury byl podíl vyšší. V roce 2008 mělo tento názor 38 procent dotázaných.

Postupně ubývá také těch, podle nichž je možné v bydlišti práci najít, i když je to těžké s vhodnou prací. Roste podíl lidí, co si myslí, že je těžké obstarat jakoukoliv práci. „Výrazně lepší hodnocení se objevovalo mezi dotázanými z Prahy, kde tři procenta uvádějí, že je nemožné najít jakoukoliv práci. Naopak výrazně kritičtější hodnocení je v krajích Ústeckém, Jihočeském, Vysočina a Moravskoslezském. O nemožnosti najít práci mluví 18 až 20 procent dotázaných,“ uvedlo CVVM.

Míra nezaměstnanosti v krajích (tmavší barva znamená vyšší nezaměstnanost):NezaměstnanostNezaměstnanost|MPSV, CSU(Zdroj dat: MPSV, ČSÚ)

Skoro tři čtvrtiny lidí si myslí, že je nezaměstnanost v Česku příliš vysoká. Častěji to tak vnímají důchodci, lidé bez práce, vyučení bez maturity a ti, kteří svou životní úroveň hodnotí jako špatnou. Téměř čtvrtina dotázaných považuje nezaměstnanost za přiměřenou.