Česká ekonomika rostla nejvíce od začátku krize, potvrdili statistici

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Kotatko Jiri/Sedmicka

Zpřesněný odhad Českého statistického úřadu potvrdil výrazný růst české ekonomiky, hrubý domácí produkt ve 2. čtvrtletí meziročně stoupl o 4,4 procenta. Stejné číslo uváděl i předběžný odhad. Odhad mezičtvrtletního růstu dokonce statistici proti předběžným údajům zvýšili z 0,9 na 1,0 procenta. Meziroční růst ekonomiky je největší od čtvrtého čtvrtletí roku 2007.

Analytici se shodují na tom, že růst českého HDP letos překročí čtyři procenta. Jeho dynamika je navíc podle statistiků v porovnání s předchozím čtvrtletím rovnoměrnější napříč všemi odvětvími národního hospodářství. Na výdajové straně je růst podpořen jak spotřebou domácností, tak i zvýšenou investiční aktivitou. Rovněž vývoj na trhu práce je pozitivní.

„Ekonomice se tentokrát dařilo prakticky ve všech sledovaných oblastech, což je mírně překvapivé,“ myslí si analytik Home Credit Michal Kozub. „Do kladného salda se dostal dokonce i čistý export. Tedy, vývoz převažoval nad dovozem, což je pozitivní zpráva.“ Podle Kozuba se tak otočil trend minulých let, kdy dovoz převažoval nad vývozem.

Nejvýznamnějším tahounem růstu ekonomiky byly podle hlavního ekonoma Generali Investments Radomíra Jáče investiční výdaje v průmyslu a ve stavebnictví. Pomáhají ale i externí faktory. „Ekonomika profituje z hospodářského oživení v eurozóně, z nízkých cen ropy a z prorůstového nastavení tuzemské měnové a rozpočtové politiky,“ píše Jáč.

Českému hospodářství k růstu také hodně pomohla spotřeba, konkrétně ve výši 1,5 procentního bodu. „Spotřebitelé nyní zažívají velmi dobré období. Jejich reálné mzdy výrazně rostou, zatímco ceny rostou jen pozvolna,“ uvedl analytik Home Credit Kozub. „Trh práce nevykazuje žádné zásadní problémy, postupně se zlepšuje a nezaměstnanost klesá. Díky tomu se lidé nebojí investovat, a to pomáhá rozproudit celou ekonomiku.“

Hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek si myslí, že za částí růstu stojí i mimořádné externí faktory. „V české ekonomice probíhá recyklace evropských fondů, které, jak známo, musí být vyčerpány do konce roku. Jejich recyklace se projevuje především zvýšenou tvorbou nebytových stavebních investic, které se v rámci tvorby fixního kapitálu staly hlavní rostoucí položkou,“ uvedl Sobíšek.

Analytik Komerční banky Viktor Zeisel si myslí, že propad příjmů ze strukturálních fondů a s nimi spojenými investicemi způsobí v příštím roce zpomalení růstu HDP na 2,7 procenta.

Meziroční srovnání českého HDPGraphical visualization of Cz GDP Annual Growth RateZdroj:ieconomics.com

Statistici si pochvalují rozdělení hospodářského růstu mezi různá odvětví tuzemské ekonomiky. Zpracovatelský průmysl vzrostl meziročně o sedm procent a růst stavebnictví dosáhl tempa 3,1 procenta.

Výraznějším tempem rostla i všechna odvětví služeb. Obchod, doprava a ubytování zaznamenaly oproti loňsku růst o 2,8 procenta, informační a komunikační činnosti o 4,4 procenta a profesní, vědecké, technické a administrativní činnosti o 5,9 procenta.

Nejlepší výsledek od roku 2007

Podle dostupných údajů ze stránek ČSÚ je meziroční růst ekonomiky největší od čtvrtého čtvrtletí 2007, kdy ekonomika rostla meziročně o 5,3 procenta. V prvním čtvrtletí ekonomika stoupla meziročně o čtyři procenta a mezičtvrtletně o 2,5 procenta.

Stoupla také hrubá přidaná hodnota, což je rozdíl mezi hodnotou výroby a služeb a náklady na jejich produkci. Meziročně se zvýšila o 3,8 procenta a mezičtvrtletně o 0,9 procenta.

Jsme za Itálií

„Díky rychlému růstu se Česká republika ve druhém čtvrtletí posunula na 85,7 procenta průměru EU, co se týče HDP na osobu přepočteného podle parity kupní síly. Letos se ČR v evropském žebříčku posunula před Kypr a Maltu. Nejbližšími bohatšími zeměmi v žebříčku jsou Itálie a Španělsko,“ upozornil hlavní ekonom Deloitte David Marek. Podle něj by za celý letošní rok měla ekonomika tak stoupnout o 4,3 procenta.

David Marek: Možná až příliš dobré zprávy

Růst české ekonomiky nabírá na tempu