Český export byl i přes propad v Rusku rekordní. Pomohl vývoz do EU

Nákladové nádraží Žižkov

Nákladové nádraží Žižkov Zdroj: Martin Pinkas/Euro

Export tuzemských firem v přeshraničním pojetí dosáhl loni rekordních 3,89 bilionu korun, meziročně o 7,2 procenta více. Závislost české ekonomiky na exportu do zemí Evropské unie loni dál rostla, mířilo tam již 83,3 procenta tuzemského vývozu. Vývoz do Ruska se propadl o 30,9 procenta.

Export do Německa loni vzrostl o 8,7 procenta na 1,26 bilionu korun. Objem česko-německého zahraničního obchodu loni poprvé prolomil hranici dvou bilionů korun. „Věřím, že tento trend bude pokračovat i letos. Hovoří pro to nejen očekávaný růst české ekonomiky, ale také další zintenzivnění spolupráce obou zemí v souvislosti s digitálním propojováním hospodářství,“ uvedl výkonný člen představenstva Česko-německé obchodní a průmyslové komory Bernard Bauer.

Do Německa loni směřovala téměř třetina českého vývozu. Rychle rostl vývoz na Slovensko, meziročně o 14,3 procenta. Do Velké Británie tuzemské firmy vyvezly o 11,9 procenta víc zboží. Dovoz do Česka se loni meziročně zvýšil v přeshraničním pojetí o osm procent. Import z Číny vyskočil o 28 procent.

„Aktuální data potvrzují výraznou konkurenceschopnost našich firem v oblasti exportu a schopnost udržet si pozice zejména na náročných evropských trzích. Částečně tomu nahrává nízce nastavený kurz koruny a na straně druhé proaktivní politika vlády v ekonomické diplomacii,“ uvedl mluvčí Svazu průmyslu a dopravy Milan Mostýn. Podle šetření svazu největší exportní a investiční potenciál vývozci vidí v zemích bývalého Sovětského svazu, v oblasti Dálného Východu, Latinské Ameriky a Afriky.

Nedostatek pracovníků

Podle Asociace exportérů před českými vývozci stojí nelehký úkol pokořit exportní rekord i letos. „Velkým problémem, který každý měsíc narůstá na významu, je obrovský nedostatek pracovních sil, který dorostl do rozměrů, jež silně omezují další růst,“ uvedl místopředseda asociace Otto Daněk. Je podle něj třeba počítat i s dalšími negativními vlivy, jako jsou například ekonomické zpomalení v Číně, ekonomické ochabování Ruska nebo pokračující konflikt na Ukrajině.

Přeshraniční pojetí zahraničního obchodu vypovídá o fyzickém pohybu zboží přes hranice bez ohledu na to, zda se uskuteční obchod mezi českými a zahraničními subjekty. Tyto údaje jsou mezinárodně srovnatelné a mohou sloužit jako indikátor vývoje hodnoty obchodu.

Naproti tomu národní pojetí zahraničního obchodu vypovídá o vývozní a dovozní výkonnosti české ekonomiky, tedy i o obchodní bilanci zahraničního obchodu České republiky. Sleduje skutečný obchod se mezi českými a zahraničními subjekty. Vývoz v národním pojetí se loni meziročně zvýšil o 6,5 procenta, dovoz vzrostl o 6,7 procenta.

Bilance zahraničního obchodu skončila loni přebytkem 149,1 miliardy korun, meziročně o 3,1 miliardy korun více. Za prosinec vykázal zahraniční obchod přebytek půl miliardy korun, což je meziroční růst o 6,2 miliardy korun.

Výhledy na tento rok

„Bilance přestala podporovat růst ekonomiky spíš kvůli zvýšeným dovozům, které souvisejí s rostoucí kupní silou domácností i zvýšeným investičním apetitem firem. Prosincové zpomalení průmyslové výroby si nicméně zřejmě vybere svou daň v lednovém exportu,“ myslí si hlavní ekonom UniCredit Pavel Sobíšek.

Analytička Raiffeisenbank Helena Horská ovšem vidí další vývoj pozitivně. „V letošním roce by levná ropa měla nadále příznivě ovlivňovat bilanci s minerálními palivy. Jelikož ČNB nyní počítá s uvolněním kurzového závazku až v roce 2017, bude letos oslabená koruna spolu s dalším mírným růstem zahraniční poptávky pozitivně podporovat český vývoz,“ myslí si Horská.