Další čínské zpomalení - krize srazila export

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Evropská dluhová krize si nevybírá své oběti jen na starém kontinentě, ale stále více také v Číně. Ta reportovala výsledky svého zahraničního obchodu a jak se ukazuje, export největší asijské ekonomiky byl krizí silně zasažen.

Čínské exporty rostly v červenci jen o procento ve srovnání se stejným obdobím minulého roku. Měsíc předtím přitom Čína vyvážela meziročně o 11,3 procenta více zboží. Na finančních trzích tak rostou obavy ohledně budoucnosti čínské ekonomiky, která byla dosud jedním z mála hybatelů světového hospodářství. Nedávno už Čína zklamala svým HDP za druhé čtvrtletí. Ten sice rostl o 7,6 procenta, ovšem v porovnání s dříve pravidelnými dvoucifernými růsty to byl hodně slabý výsledek. Navíc se stále častěji hovoří o tom, že čínská statistická data neodrážejí věrně realitu.

„Klíčovým problémem je, že čínská měna je příliš zhodnocená. Díky tomu tlačí na domácí exportéry,“ řekl pro Financial Times Lu Zhengwei, ekonom investiční společnosti Industrial Securities. Čínská měna renminbi ztratila letos vůči dolaru jedno procento, reálně však její síla vzrostla (pokud ji srovnáme s váženým výběrem mezinárodních měn). Vláda si však nemůže dovolit jüan dále devalvovat. Dostala by se tak do sporu se Spojenými státy, které už tak považují jeho kurz za podhodnocený. Toto téma se dokonce již objevilo v debatách k chystaným americkým prezidentským volbám, což jen dokazuje, jak je to pro Američany citlivé téma.

V Číně také dlouhodobě klesá průmyslová produkce, byť zatím stále ještě roste. V červenci to bylo o 9,2 procenta, přitom ještě v lednu rostla dvojnásobným tempem. Číňanům se však podařilo zkrotit ještě před nedávnem vysokou inflaci na současných 1,8 procenta. To uvolňuje ruce vládě a centrální bance v zavedení opatření na podporu růstu ekonomiky.

„Čínské zpomalování už trh do svých cen započítal a nová čísla tedy nejsou až tak překvapující. Investoři naopak vidí šanci na provedení vládních stimulů,“ řekl agentuře Bloomberg Trung-Tin Nguyen, manažer hedgeového fondu TTN AG.

Autor je redaktorem týdeníku EuroEuroEuro